Waterpeil Afobaka stuwmeer blijft geleidelijk aan stijgen

Het waterpeil in het Afobaka stuwmeer blijft geleidelijk aan stijgen. In de periode van vrijdag 24 mei tot en met maandag 27 mei is het waterpeil met 0,04 voet gestegen naar 245,78 voet. De opwekking van hydro energie vanuit de Afobaka waterkrachtcentrale blijkt uit de data ook geleidelijk opgevoerd zijn. Op maandag 27 mei is de energieopwekking 125,80 megawatt geweest.

De opwekking van energie is lange tijd vanwege de lage waterstand in het stuwmeer noodzakelijkerwijs op 90 megawatt gehouden. De bezorgdheid was dat indien het droge weer nog langer zou aanhouden en het waterpeil verder zou dalen, het niet lang meer zou duren voordat het punt zou worden bereikt dat het niet meer verantwoord was om energie vanuit de Afobaka krachtcentrale op te wekken. Dit zou ernstige gevolgen hebben voor de energievoorziening. De bestaande stroomgeneratoren van de EBS en SPCS (Staatsolie Power Company Suriname) zouden niet voldoende stroom kunnen produceren om aan de behoefte te kunnen voorzien. 

Gelukkig begon tegen eind april en begin deze maand na maandenlange droogte de regen in te vallen. Sindsdien heeft het bijna elke dag geregend, met als gevolg dat het stuwmeer geleidelijk aan zich weer begint te vullen.

Besparingen

Het laagste waterpeil in het meer dateert van 24 april, en wel 242, 89 voet. Met het invallen van de regen in de week daarop is het waterpeil weer langzaam gaan stijgen. Vanaf toen is het waterpeil geleidelijk gestegen tot 245,78 voet afgelopen maandag. De verhoogde opwekking van energie vanuit de Afobaka waterkrachtcentrale betekent dat er bespaard wordt met het verbruik van dure olie voor de opwekking van thermische energie vanuit de stroomcentrales van de EBS aan de Saramaccastraat en die van de SPCS te Tout Lui Faut. 

Bij elke 10 megawatt extra hydro energie die vanuit Afobaka wordt opgewekt wordt per dag 324 barrels olie bespaard. Bij een olieprijs van USD 90 per vat, betekent dat een besparing van ruim USD 29.000 per dag. Op maandbasis is dat een besparing van rond de USD 874.000. 

SS

error: Kopiëren mag niet!