Wanneer komt het volk in actie tegen makelaarskantoren en ‘huisjesmelkers’…

Zo langzamerhand wordt de doorsnee burger een beetje moe van al die gelikte advertenties van zichzelf makelaarskantoor noemende bedrijven en huisjesmelkers die hun ‘voorraad’ huur- en koopwoningen aanbieden tegen de meest absurd hoge prijzen…. in valuta, ook dat nog! 300 euro voor een huurhuisje of bijvoorbeeld 110.000 euro voor een koopwoning worden door makelaars aangeprezen met mooie foto’s alsof het niets is. 110.000 euro ofwel bijna SRD 3 miljoen!!….. welke gewone burger kan een dergelijk bedrag ophoesten?? 

Het volk klaagt steen en been over de krankzinnige huurprijzen in valuta voor woningen, maar daar blijft het bij. Voor een krakkemikkige houten tweekamerwoning durft men al een paar honderd euro aan huur te vragen. Maar, het volk komt niet in actie, komt niet in actie tegen deze gang van zaken en geen enkele organisatie komt op voor deze klagers. Waar blijft die vuist van verzet? 

Wat doen de autoriteiten?

En, niet te vergeten, wat doen de autoriteiten tegen deze woningmarkt waarin het de gewoonste zaak van de wereld is om huur- en koopwoningen aan te prijzen in valuta, vooral euro’s. Geen ene moer wordt gedaan tegen deze woekermarkt van huisjesmelkers en makelaars. Het zijn zij die rijk worden in dit land, terwijl de gewone man of vrouw in de straat niet meer in staat is om een woning te kunnen huren tegen een betaalbare huur, laat staan om een woning te kunnen kopen in de wirwar van woningbouwprojecten, waaronder ook ‘louche’ projecten. De verhalen zijn bekend. Je schrijft je in voor een project, betaalt een bedrag voor zogenoemde administratiekosten en vervolgens hoor je niets meer.

Er is woningnood in het land. Een x-aantal burgers staat geregistreerd ergens officieel als woningzoekende, maar het dubbele, twee- en driedubbele aantal staat niet als zodanig geregistreerd en tracht zich door de wirwar van woningbouwprojecten heen te worstelen om ergens voet aan de grond te krijgen en om ergens tegen een aanvaardbaar hypotheekbedrag een woning te kunnen kopen. Het is een vermoeiende en bureaucratische weg die voor velen een doodlopende weg zal blijken te zijn. En daar sta je weer: een woningzoekende in een woestijn van regeltjes en financieel getouwtrek die het mensen onmogelijk maakt een woning te kunnen kopen of te bouwen.

Eén verantwoordelijke organisatie

Het wordt tijd dat er een helder en scherp woningbouwbeleid ontwikkeld gaat worden en dat alle zogenoemde woningbouwprojecten en dergelijke onder één verantwoordelijke organisatie worden gehuisvest. Maak het eindelijk eens doorzichtig en eenvoudig te doorgronden, de gang van zaken rond het kopen van een woning. 

Controle door Economische Controle Dienst

En kom als overheid in actie tegen huisjesmelkers en makelaarskantoren die kunnen bestaan bij de gratie van valuta. Laat personeel van Economische Controle Dienst de advertenties van woningverhuurders en makelaarskantoren in kranten, op social media en andere media in de gaten houden en meteen in actie komen wanneer geconstateerd wordt dat zaken worden gedaan in valuta in plaats van in de Surinaamse dollar.

Maak eindelijk eens als overheid werk van een gedegen woningbouwbeleid!

PK

error: Kopiëren mag niet!