Unieke handgetekende kaart van Suriname uit 1830 nu digitaal beschikbaar bij Universiteit Leiden

Een in 1830 getekende kaart van Suriname die in 2023 door de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) werd verworven is nu open access online beschikbaar gemaakt via Digital Collections. De kaart kan in hoge resolutie worden bestudeerd en gedownload worden.

De kaart van Suriname werd getekend door landmeter Helmuth Hendrik Hiemcke (1807/1808-1858) in opdracht van het koloniale bestuur van Suriname. Het document is bijna 2.5 meter lang en toont het land in groot detail. Suriname wordt getoond in een periode dat de plantagesamenleving in economisch opzicht over haar hoogtepunt heen was. Doordat de kaart nooit in druk is verschenen was deze vrijwel onbekend. De kaart is een waardevolle bron voor de geschiedenis van Suriname in de laatste decennia van de slavernij.

In de Digital Collections van de UBL is de kaart als een geheel, of in acht detailopnames te bekijken, aldus bericht de Universiteit Leiden.

“De uitdaging bij het digitaliseren was niet alleen het formaat van deze kaart, maar vooral ook het goed in beeld brengen van alle kleine, waardevolle details. Een kaart van een dergelijk formaat fotograferen we altijd in meerdere delen, die we vervolgens digitaal aan elkaar plakken. Nu besloten we de detailbeelden los te houden, zodat mensen de details goed kunnen zien zonder dat ze moeten werken met een enorm bestand”, aldus Eva van ‘t Loo, medewerkster digitalisering.

error: Kopiëren mag niet!