Inhoudelijke behandeling hoger beroep ex-VP Ashwin Adhin neemt aanvang

Het hoger beroep in de strafzaak tegen voormalig vicepresident Ashwin Adhin stond maandag voor verhoor van 4 getuigen. Het Hof wordt nu voorgezeten door rechter Alida Johanns. De navolgende rechters vormen samen met de fungerend president de Hofkamer, Iswardath Sonai, Sandra Bradley, Lydia Ravenberg en Cynthia Klein-Jules. Het Openbaar Ministerie heeft in totaal 8 getuigen opgegeven, echter wilde het Hof op de eerste behandeldag 4 getuigen verhoren.

Als eerste werd een ambtenaar van politie verhoord die eerder verhoren heeft afgenomen en confrontaties heeft gedaan. Hij kon niet aangeven of er voorgeschreven procedures zijn voor afschrijvingen van goederen bij de overheid en wees naar een Ministeriële Beschikking. Advocaat Irvin Kanhai, die samen met Chandra Algoe de verdediging voert van Adhin, wees deze getuige erop dat de Ministeriële Beschikking gaat over afkeuren van goederen en niet over afschrijven. 

Hierna werd een getuige gehoord inzake de schenking van deze afgeschreven goederen aan het doveninstituut. Zij gaf aan dat zij bij de ex-vicepresident voor hulp hadden aangeklopt en dat hij hen gelijk een ruimte beloofde voor een clubhuis. Nadere gesprekken zouden nog volgen en kon zij niet aangeven of apparatuur aan de doven geschonken zou worden.

Er is geen procedure, maar er zijn regels

Als derde werd de ex-directeur van het Kabinet van de  ex-vicepresident  verhoord. Zij stelde dat er geen afschrijvingen mochten plaatsvinden buiten haar om. Ook was de onderdirecteur niet betrokken bij de afschrijving. Zij stelde dat er geen procedure is voor afschrijvingen, maar er zijn regels. Bij doorvragen bleken dit geen geschreven regels te zijn. Zij heeft pas geweten van de afschrijving toen de goederen op 11 augustus 2019 werden teruggebracht samen met kopieën van de memo’s. Uit vragen van de advocaten werd duidelijk dat deze directeur maandenlang niet op kantoor verscheen. Op de vraag hoe Adhin haar dan moest betrekken, vond zij dat Adhin haar moest hebben geappt.

Dan stelde zij dat Adhin ook niet zoveel goederen kon afschrijven en schenken waardoor de afdeling Communicatie helemaal vleugellam werd.

Dit verbaasde advocaat Algoe, want deze verklaring is nimmer eerder afgelegd. Als de goederen vanaf juli 8 juli waren afgeschreven en de afdeling vleugellam was geworden, hoe kon de directeur dit dan pas weten toen de goederen teruggebracht werden op 11 augustus 2019? De directeur zei dat vanwege Corona zij niet elke dag aan het werk verscheen. Er was een rouleersysteem, zei de getuige. “Maar dan nog kom je 1 á 2 keer per week aan het werk en dan merk je wel op dat een afdeling helemaal leeggehaald is toch?”, hield Algoe aan. Hierop kon de getuige geen zinnig antwoord geven.

Op 24 juni 2024 wordt het getuigenverhoor voortgezet.

Adhin werd op 2 november 2023 vrijgesproken door het Hof van Justitie, waarin rechter Marie Mettendaf presideerde samen met de leden Roy Elgin en Danielle Karamatali. Adhin wordt onder I en II van de tenlastelegging uitlokking tot valsheid in geschrifte verweten. Onder III en IV wordt hem verduistering van apparatuur en meubels ten laste gelegd. Onder V wordt hem vernieling van de eerder vermelde apparatuur verweten.

error: Kopiëren mag niet!