Ex-accountmanager DSB veroordeeld 

Kantonrechter Duncan Nanhoe sloot dinsdag het onderzoek af in de zaak waarin de accountmanager van De Surinaamsche Bank (DSB), Anuradha M. samen met enkele cliënten, die grote bedragen op hun valutarekening hadden, een lucratieve deal aanging waarbij zij bankstortingen konden doen zonder de vereiste bank fee te betalen. Ook konden zij hun Euro’s en Amerikaanse dollars voor een korte termijn uitzetten en ontvingen daarvoor 7,5 tot 10% aan rente. Zij konden ook hun SRD bedragen aanleveren en dan schreef Anuradha M. de tegenwaarde in valuta op hun rekening bij.

De gelden werden door deze klanten op de parkeerplaats van de DSB afgeleverd. Een klant leverde grote geldbedragen in SRD af in iceboxen. Dit alles heeft zeker twee jaren geduurd. Het vermoeden bestaat dat de gelden een duistere bron hebben en daarom was Anuradha M. ook money laundering (witwassen) ten laste gelegd.

De Kantonrechter achtte money laundering niet bewezen en sprak haar daarvan vrij. Er werden haar 13 verwijten gemaakt en Anuradha M. werd van 6 feiten vrijgesproken. De rechter achtte oplichting wel bewezen. Zij heeft weliswaar geen valse naam of valse hoedanigheid aangenomen, maar wel listige kunstgrepen toegepast, zei rechter Nanhoe. Dit haalde de rechter uit het feit dat de benadeelden in goed vertrouwen hun gelden hebben afgestaan aan haar en dat zij feitelijk zijn misleid door Anuradha M.

Het Openbaar Ministerie had op 23 november 2022 een straf van 3 jaar en 6 maanden geëist tegen Anuradha M. Zij werd op verzoek van haar advocaten ook op die dag voorlopig in vrijheid gesteld.

De Kantonrechter week dinsdag af van de strafeis en legde een straf op van 24 maanden waarvan 12 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Met deze straf blijft de vrouw op vrije voeten. Anuradha M. moet ook de benadeelden vergoeden en daarvoor USD 665.000, € 389.000, € 750.000, SRD 240.000, SRD 315.000 en SRD 585.000 in staatskas storten binnen 12 maanden.

Advocaat Benito Pick kon zich op geen enkele wijze verenigen met het vonnis en wees erop dat de personen geen benadeelden zijn. Ze hebben samen gehandeld en winsten opgestreken. Daarom hebben ze ook geen aangifte tegen Anuradha M. gedaan, ze wilden alleen hun geld terug. Iedereen begreep dat Anuradha M. geen reguliere taak als accountmanager uitvoerde als ze hun geld op de parkeerplaats van de bank aan haar gaven.

De advocaat kan niet wachten om het hoger beroep aan te tekenen in deze zaak.

error: Kopiëren mag niet!