Alle 8 schurken gespeeld door Jean-Claude Van Damme, gerangschikt

Actiester Jean-Claude Van Damme heeft de held op ongebruikelijke wijze geportretteerd, maar er zijn verschillende gelegenheden geweest waarin hij zijn gemene kant liet zien. Hoewel films als Bloodsport en Universal Solider hem als hoofdrolspeler castten, kwamen enkele van de beste prestaties van Van Damme toen hij zich los mocht laten en een sinistere slechterik mocht spelen.

Van verbijsterende sciencefictionfilms tot met sterren bezaaide actiefranchises heeft Van Damme in de 45 jaar sinds zijn acteerdebuut behoorlijk wat gemene rollen gehad. Van Damme’s beste films hebben altijd gebruik gemaakt van zijn ongelooflijke charisma en unieke aanwezigheid op het scherm, en zijn gemene optredens waren niet anders. 

Vanaf zijn vroegste rollen in vechtfilms als No Retreat, No Surrender tot aan zijn deelname aan de serie The Expendables in de 21e eeuw heeft Van Damme de kijkers voortdurend verrast door tegen type te spelen en een fantastische slechterik te zijn. Als een van de grootste actiefilmsterren aller tijden was het enige wat mis was met de gemene rollen van Van Damme dat er niet genoeg waren.

Jean-Claude Van Damme was het beste deel van Swelter, waarin hij boven een actiefilm met gangster-westerse invloeden uitstijgt en een subtiele gemene uitvoering levert.  Vier van de bendeleden vonden plaats tien jaar na een casino-overval en spoorden hun oude partner op, die er destijds vandoor ging met het geld, maar vanwege geheugenverlies beweerde geen herinnering te hebben aan wat er was gebeurd.

Van Damme was Stillman, de bemanningsleider, die veel complexer was dan de gemiddelde schurk uit actiefilms. Over het algemeen had Swelter het gevoel dat het de stilistische sfeer van regisseurs als Quentin Tarantino en Robert Rodriguez probeerde na te bootsen, maar helaas miste het zijn doel. Met overal flashbacks en de relaties van de personages die zo ingewikkeld waren dat ze de hele film overmeesterden, bezweek Swelter voor zijn eigen ambitie. Er zijn hier de ingrediënten voor een geweldige film, en Van Damme hielp de zaken door te voeren, maar hij bereikte niet de hoogten van zijn beste werk.

error: Kopiëren mag niet!