Woningnood in Suriname: “Bloedzuigers” van de grondmarkt

Suriname worstelt al meer dan 40 jaar met een ernstige woningnood. Regeringen hebben consequent verzuimd om effectieve woningbouwplannen en een rechtvaardige grondverdeling te realiseren.

Hierdoor worden er veel te weinig huizen gebouwd, terwijl de vraag naar woningen blijft stijgen.

Wie nog een huis vindt om te huren, moet daarvoor honderden euro’s betalen, waardoor er aan het einde van de maand nauwelijks iets overblijft om van te leven. Mensen leven noodgedwongen bij elkaar omdat ze nergens anders heen kunnen,zeggen experts.

Aantal woningzoekenden

Tussen 2020 en 2022 registreerde de Stichting Volkshuisvesting Suriname, onderdeel van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, 5.372 woningzoekenden. Volgens cijfers van het Algemeen Bureau voor de Statistiek uit 2017 woont gemiddeld 30 procent van de huishoudens in Paramaribo en Wanica, de twee dichtstbevolkte districten van Suriname, met meer dan vijf personen in één huis.

Hoewel de behoefte groot is, ligt de huur al snel rond de 350 euro, wat neerkomt op ongeveer 12.000 SRD. Dit dwingt mensen om meerdere banen te hebben of dat meerdere gezinsleden moeten werken om de huur te kunnen betalen. Uiteindelijk blijft er nauwelijks voldoende over om in overige levensbehoeften te voorzien.

Onrealistische huurprijzen

De hoge inflatie maakt de situatie nog moeilijker. Als de wisselkoers stijgt, moeten huurders meer SRD neertellen om euro’s of dollars te kopen die verhuurders vaak eisen. Hoewel de wet voorschrijft dat huur in Suriname alleen in SRD mag worden geïnd, wordt dit nauwelijks gecontroleerd. Dit betekent dat burgers alleen baat hebben bij een stabiele koers om hun financiën op orde te houden en hun leven fatsoenlijk in te richten.

Diaspora en juridische mazen

De woekerhuurprijzen worden vaak gehanteerd door mensen in de diaspora, die via allerlei juridische mazen bezittingen in Suriname op hun naam hebben. Dit maakt het voor de lokale bevolking nog moeilijker om betaalbare huisvesting te vinden.

Hypotheek kredieten

De regering biedt een lage hypotheekrente van 7% aan voor mensen die willen bouwen, maar de interesse blijft laag. Het is onduidelijk waarom er weinig gebruik van wordt gemaakt. De exorbitante huurprijzen in valuta zouden ook een hypotheek kunnen dekken, mits er voldoende bouwgrond beschikbaar is.

Corrupte politici

De afgelopen 40 jaar hebben “criminele” politici veel grond toegeëigend en doorverkocht of gegeven aan familie en vrienden. Ze zijn daar “stinkend” rijk van geworden, ten koste van de bevolking. Als een vampier die het bloed van het volk heeft geproefd, blijven ze deze praktijken voortzetten en de bevolking uitbuiten.

De Surinaamse bevolking verdient beter. Alleen door een eerlijke en rechtvaardige aanpak kan de woningnood worden opgelost en kunnen de vele “bloedzuigers” worden aangepakt.

error: Kopiëren mag niet!