Technische energiedeskundigen vakbeweging zitten achter documenten aan

De technische energiedeskundigen van de vakbeweging zitten nog steeds te wachten op de gevraagde documenten die zij nodig hebben om tot de juiste kostprijsberekening van elektriciteit te kunnen komen. Er is tot nu toe weinig schot gekomen in het technisch overleg tussen de deskundigen van de vakbeweging aan de ene kant, en deskundigen van de EBS en de SPCS (Staatsolie Power Company Suriname) aan de andere kant, om tot een vergelijk te kunnen komen omtrent de kostprijs van energie en daarmee de stroomtarieven. 

In een schrijven gisteren aan de Energie Autoriteit Suriname (EAS)  schrijft ir. Edmund Neus (zie foto), deskundige van de vakbeweging, dat tot en met eergisteren 23 mei nog niets is ontvangen.

Afgelopen maandag was er een vervolgoverleg tussen de vakbeweging en president Santokhi. Tijdens dat overleg was afgesproken dat de gevraagde documenten beschikbaar zouden worden gesteld. Onder meer gaat het  om alle productiedata van de N.V EBS over de maanden januari, februari, maart en april 2024. Verder de toegezegde concept jaarverslagen van de N.V EBS over 2019 en 2020.

Het team van deskundigen van de vakbeweging bestaande, uit Robert Ameraali en Edmund Neus, heeft ook gevraagd naar de exploitatie data van de stuwdam over de jaren 2020, 2021, 2022 en 2023, en het investeringsoverzicht van de stuwdam met kosten.

Specificatie verrekende kosten EBS

Specificatie van de verrekende kosten zoals aangegeven in het Jaaroverzicht van het ministerie van Financiën met specificatie en hoe die wordt geboekt naar N.V EBS behoren ook tot de gevraagde documenten. De deskundigen van de vakbeweging willen ook de IMF-calculatie zoals door technisch directeur Marcel Eyndhoven van de EBS genoemd in het verslag van 21 mei 2024. Ook de nieuwe ontwerpen van Staatsbesluiten over dit ontwerp willen de deskundigen van de vakbeweging beschikbaar gesteld zien.

De deskundigen van de vakbeweging stellen na overleg met Ravaksur (Raad van Vakcentrales in Suriname) voor om maandag aanstaande een overlegmoment te hebben met de EAS, zodat de vervolgbespreking met de president op 28 mei voortgang kan vinden. In het schrijven gisteren aan de EAS wijzen de technische deskundigen van de vakbeweging op de toenemende druk vanuit de samenleving om spoedig tot overeenstemming te komen met betrekking tot de stroomtarieven.

SS

error: Kopiëren mag niet!