Oorlogszuchter uit het Congres draaft met ‘kaart van Rusland’ om ‘de handen van Oekraïne los te maken’ voor diepe aanvallen

Michael McCaul, voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken van het Huis van Afgevaardigden, heeft een kaart van Russisch grondgebied uitgevaardigd als rekwisiet in het Congres, zoals blijkt uit beelden gepubliceerd door C-SPAN.

McCaul pleitte vurig voor het laten vallen van de Amerikaanse beperkingen voor Oekraïne om doelen in Rusland te raken. McCaul ratelde een lijst op van wapens die naar het regime in Kiev waren gesluisd, waaronder Army Tactical Missile Systems (ATACMS) en HIMARS voor de lange afstand, en beweerde dat beperkingen op het gebruik ervan betekenden dat de Oekraïners “de handen op de rug gebonden hadden”.

McCaul wees op de zone die ATACMS-raketten zouden kunnen bestrijken, terwijl hij de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken hierover onder druk zette. Hij erkende ook dat “we in een heel slechte situatie zitten”, verwijzend naar de problemen aan het front in Kiev, ondanks de gestage opmars van het Russische leger.

Terwijl Blinken voor de House Committee getuigde, merkte vertegenwoordiger Michael McCaul (R-TX) op dat “het Congres geen beperkingen oplegde aan het gebruik van deze wapens. Het zijn Jake Sullivan en uw regering die de beperkingen op deze wapens hebben gesteld.’

Blinken ontweek een direct antwoord en zei dat als het gaat om het goedkeuren van aanvallen buiten Oekraïne, “dat niet iets is wat de VS hebben gedaan.” De Oekraïense kant zal zijn eigen beslissingen moeten nemen, zei Blinken.

Eerder citeerde Politico een brief van wetgevers van beide partijen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden waarin de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin werd opgeroepen om “het gebruik van door de VS geleverde wapens toe te staan om onder bepaalde omstandigheden strategische doelen op Russisch grondgebied te treffen”.

In reactie hierop zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov dat de “heethoofden” in het Congres vastbesloten leken de spanningen rond Oekraïne verder uit te lokken en het algemene beleid van Washington te volgen om het proxy-conflict tot de laatste Oekraïener aan te wakkeren.

error: Kopiëren mag niet!