Melkboeren zullen aankoop import melkkoeien kunnen afbetalen met melkleveranties en eerste kalf

Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zegt dat melkboeren de aankoop van de importmelkkoeien uit Brazilië zullen kunnen afbetalen deels met de opbrengsten van melkleveranties aan de Melkcentrale en deels via de levering van het eerste geboren kalf aan het ministerie. De kalfjes zullen worden verkocht aan boeren die aan uitbreiding van hun melkveestapel willen doen. 

In totaal zullen 1500 melkkoeien van het ras Gyr uit Brazilië worden geïmporteerd.

Vorig jaar heeft de aanbesteding plaatsgevonden voor de import van de melkkoeien. De import is gegund aan SDS Agricultural en Industrial Farm. Eerder dit jaar had LVV-minister Sewdien gezegd dat in april de eerste partij van 400 melkkoeien in Suriname zou arriveren. Daar is blijkens mededelingen van de minister stagnatie in opgetreden, met name met de aanleg van grasland ten behoeve van de melkkoeien. 

Nog steeds bezig

Sewdien zei afgelopen woensdag voor aanvang van de wekelijkse vergadering van de Raad van Ministers (RvM) dat zijn ministerie van LVV nog steeds bezig is met de voorbereidingen voor adequate opvang van de import melkkoeien uit Brazilië. De aanleg van grasland ten behoeve van de koeien heeft stagnatie ondervonden. Het zaad voor de aanleg van grasland was al ingekocht, maar kon niet ingezaaid worden vanwege de aanhoudende droogte. Het grasland wordt aangelegd op een terrein van 40 hectare groot te Dirkshoop in het district Saramacca, waar de quarantaine faciliteiten voor de opvang van de melkkoeien worden gebouwd. Daar is het hoog land en door de droogte was er niet voldoende water aanwezig om over te gaan tot grasbeplanting. 

Met het invallen van de regen in de afgelopen weken, is men nu pas overgegaan tot de inzaai van gras. Er wordt nu ook de laatste hand gelegd aan het afbouwen van de stallen. 

Strenge protocollen

Pas indien de quarantaine faciliteiten, inclusief grasland gereed zijn, zullen de veedeskundigen uit Brazilië naar Suriname kunnen afreizen voor inspectie. 

De protocollen van Brazilië met betrekking tot de export en opvang van vee zijn heel streng. Eerder zei de LVV-minister, dat Suriname van haar kant ook de voorwaarde aan de Braziliaanse autoriteiten heeft gesteld dat de melkkoeien in Brazilië eerst moeten worden gecontroleerd op ziektes, voordat ze verscheept worden. Het is heel belangrijk dat er geen ziektes het land binnenkomen die een bedreiging kunnen vormen voor de bestaande veestapel.

De import van de melkkoeien uit Brazilië is bedoeld om de lokale  melkproductie te stimuleren, en op termijn minder afhankelijk te zijn van “dure” melkpoeder.

SS

error: Kopiëren mag niet!