Dc Bhola over de aanpak van illegale straatventers in centrum Paramaribo

Met regelmaat worden in het centrum van Paramaribo illegale straatventers verwijderd, om de openbare orde en veiligheid te handhaven en om ervoor te zorgen dat alle handelaren zich aan de wet houden en de vereiste vergunningen hebben. Illegale straatverkoop kan verschillende problemen met zich meebrengen, zoals belastingontduiking, veiligheidskwesties en verstoring van de openbare ruimte. Het effectief aanpakken van illegale straatverkoop vereist een gecoördineerde aanpak waarbij handhaving, preventie en economische ontwikkeling worden gecombineerd. Door deze maatregelen te implementeren, kunnen overheden en gemeenschappen samenwerken om illegale straatverkoop te verminderen en een veilige en geordende openbare ruimte te behouden.

De redactie van Dagblad Suriname heeft de districtscommissaris van Paramaribo Noord-Oost Ricardo Bhola gesproken over de aanpak van de illegale straatventers in de binnenstad. 

Bhola: “Het is al een geruime tijd zo, dat ik als districtscommissaris in samenwerking met de Markt politie en de politie van bureau Keizerstraat , de orde in vooral de binnenstad wil handhaven. Het lijkt makkelijk. maar in de praktijk komen er dingen bij kijken, zoals mankracht en vervoer. Bij reguliere controles worden de illegale straatventers verwijderd van de plaats en hun goederen worden in beslag genomen. Laat mij gelijk erbij zeggen dat de goederen niet voor eigen gebruik worden verdeeld, maar ze  gaan naar zwakke huishouden en kindertehuizen.”

“De illegale straatventers kiezen voor het gemak”

Volgens de districtscommissaris zijn er genoeg standplekken op de markt. “De illegale straatventers houden zich niet aan de regels voor hun eigen gemak om hun groenten of fruit direct te kunnen verkopen waar de mensen langslopen. Het is een oneerlijke concurrentie. Wel is te merken dat de groep illegale straatventers in aantal is afgenomen, zoals aan de Dr. Sophie Redmondstraat en de Saramaccastraat. Voor de duidelijkheid, het gaat nu om een kleine groep Haïtianen. Er zal altijd een groep zijn die zonder regels gaan doordrukken.”

Haïtiaanse drive thru markt

“Er is een Haïtiaanse drive thru markt aan de Drambrandersgracht waar een deel van de illegale straatventers van de binnenstad wel hun vergunningen hebben geregeld en netjes hun goederen verkopen aan de klanten. Ik mag ook zeggen, dat dit tot stand is gekomen met de consul van Haïti in Suriname die ook van mening is, dat elke persoon een kans gegeven moet worden om eerlijk aan hun centen te komen. De Haïtiaanse consul heeft ook de plaatsen waargenomen. Des zondags gaan deze mensen naar de kerk, waarbij de consul gebruikmaakt van de gelegenheid om ze te overtuigen de regels te volgen. Ook de hygiëne komt dan ter sprake”, aldus districtscommissaris Bhola.

Nieuwe markt aan Drambrandersgracht op komst

Hij vervolgt: “Ik als districtscommissaris heb mijn beperkingen binnen mijn functie. Maar ik handel altijd af volgens de regels. Door praten en naar oplossingen te zoeken kunnen wij veel bereiken en ik zal altijd klaar staan. Ik zal dit nu verklappen, dat er een nieuwe markt aan de Drambrandersgracht zal komen. Het concept is al ingediend bij de regering die het nog moet goedkeuren. Wat zal bijzonder zijn? De markt zal de nodige faciliteiten hebben conform de marktstandaarden. Want de verkopers zijn wel onder een dak, maar hoe comfortabel zal het zijn net als de Centrale Markt van de binnenstad? Dit is in samenwerking met alle instansties die hebben bijgedragen, collectief.”

CS

error: Kopiëren mag niet!