Colombia lanceert expeditie om 300 jaar oud Spaanse scheepswrak vol schatten te verkennen

Colombia heeft de eerste fase gelanceerd van een onderwaterexpeditie om een Spaans oorlogsschip te onderzoeken dat meer dan 300 jaar geleden in het Caribisch gebied is gezonken en dat naar verluidt voor miljarden dollars aan artefacten bevat – waarvan de rechten onder verhitte discussie staan, zo bericht CNN.

De San José werd in 2015 ontdekt in de wateren voor de kust van de havenstad Cartagena door de Colombiaanse regering en wordt vaak de ‘heilige graal van de scheepswrakken’ genoemd.

Het driemastschip met 62 kanonnen zou goud, zilver, smaragden en andere waardevolle goederen uit de mijnen van Potosi, Peru, hebben vervoerd. De eerste fase van de expeditie zal zich richten op het fotograferen van het schip met behulp van afstandssensoren.

De ontdekking van de San José heeft geleid tot een juridische strijd. Colombia stelt dat het de San José in 2015 heeft ontdekt met hulp van internationale wetenschappers. Maar een in de VS gevestigd maritiem bergingsbedrijf beweert dat zij degenen waren die het scheepswrak begin jaren tachtig hadden ontdekt.

error: Kopiëren mag niet!