Roland Garros: Een Parijse liefdesaffaire

DOOR CHRIS DINSDALE
26 mei 2024 – 9 juni 2024 – Roland Garros, het tweede Grand Slam-toernooi van het seizoen, vindt plaats in Parijs, Frankrijk. De French Open, voor het eerst opgevoerd in 1891 toen de Championnat de France, gespeeld op de iconische rode klei van Roland Garros, boeit tennisfans met zijn adembenemende rally’s en prestaties van fysiek uithoudingsvermogen.

Het concept van kleibanen dateert uit 1880, toen in Cannes poedervormig terracotta werd gebruikt om grasvelden te bedekken die verwelkten door de hitte.

De eerste Franse Clay-Court-kampioenschappen, die uitsluitend toegankelijk waren voor clubleden, werden gespeeld in 1891. Het toernooi werd in 1925 opengesteld voor internationale spelers en werd de French Open. Drie jaar later werd een aangewezen gerechtscomplex geopend, genoemd ter ere van Roland Garros, een Franse pioniervlieger die omkwam in de Eerste Wereldoorlog.

Tot de opmerkelijke kampioenen op Roland Garros behoort de Spanjaard Rafael Nadal, die de Coupe de Mousquetaires dertien keer heeft gewonnen, een recordaantal titels in het enkelspel voor elk van de vier Grand Slam-toernooien. De Amerikaan Chris Evert voert de dameslijst aan en won tussen 1974 en 1986 zeven keer de Coupe Suzanne Lenglen.

Begin 2020 werd een grote uitbreiding voltooid, waaronder de volledige herbouw van het 90 jaar oude Court Philippe Chatrier om plaats te bieden aan een uitschuifbaar dak. Een belangrijke reden misschien waarom de organisatoren er zo op gebrand waren dat het toernooi niet het slachtoffer zou worden van het coronavirus .

error: Kopiëren mag niet!