Lange wachtlijsten en financiële tekorten blijven grootste uitdaging voor Suriname Eye Center

Het Suriname Eye Center kampt al geruime tijd met een aanzienlijke wachtlijst voor operaties aan het oog, waarbij veel patiënten al enkele jaren wachten op hun behandeling. Dagblad Suriname heeft contact opgenomen met het hoofd van het Suriname Eye Center (SEC), Jerrel Pawiroredjo, om meer duidelijkheid te krijgen over de oorzaken van de wachttijden en te na te gaan welke stappen er kunnen worden ondernomen om de situatie te verbeteren.

Hoe lang is de gemiddelde wachttijd voor een oogoperatie?

De heer Pawiroredjo, tevens oogarts, zegt dat de wachttijden voor een operatie kunnen oplopen tot zes maanden. Op de vraag welke factoren bijdragen aan de lange wachtlijsten voor oogoperaties, antwoordt hij dat de oogheelkundige zorg in Suriname een weerspiegeling is van de algehele situatie in de gezondheidszorg. Tekorten aan verbruiksmaterialen voor operaties hebben de reeds bestaande wachtlijsten, die tijdens de Covid-19 pandemie zijn ontstaan, verder doen oplopen. 

Schulden 

“Een groot probleem is de uitstaande schuld van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) aan leveranciers van operatiematerialen, waardoor leveringen stagneren”, verklaart hij. Hij benadrukte dat deze schuld inmiddels is opgelopen tot meer dan 450.000 dollar. 

Capaciteit vergroten

Aan het hoofd van het SEC werd gevraagd of er plannen zijn om de capaciteit van het centrum te vergroten, door het aantrekken van extra artsen. Hij antwoordt hierop, dat het Suriname Eye Center sinds 2009 bezig is met het versneld opleiden van oogartsen en ander personeel om voldoende deskundige capaciteit te creëren. Momenteel zijn er vier oogartsen in opleiding, en volgen er binnenkort meer. De opleiding tot oogarts vindt zowel in Suriname als in Nederland plaats.

Samenwerking nodig?

Hij benadrukte dat samenwerking met andere lokale medische instellingen momenteel niet relevant is, omdat het Suriname Eye Center van het AZP het enige oogheelkundige kenniscentrum in het land is. “Dat is een bewuste strategiem omdat dupliceren heel duur is”, aldus Jerrel. Bovendien hebben zij met deze aanpak de afgelopen jaren veel kennis ofwel ‘knowhow’ kunnen verwerven.

Oog missies binnenland en Nickerie

Hij verwijst naar de recente oog missies en zegt, dat er de afgelopen zes maanden opnieuw oog missies zijn uitgevoerd naar het binnenland en Nickerie. Tijdens deze missies zijn 255 operaties verricht in deze gebieden. Het is echter onzeker of deze missies dit jaar kunnen worden voortgezet. Daarnaast vormt het vertrek van gekwalificeerd personeel een grote uitdaging, aangezien het moeilijk is om deze posities weer op te vullen.

Uitdagingen

Op de vraag naar de grootste uitdagingen waarmee het Suriname Eye Center momenteel geconfronteerd wordt, antwoordt hij dat een lichtpunt de significante donaties van de Kirpalani Foundation en IAmGold waren, waardoor een modern oogcentrum voor de gemeenschap kon worden gebouwd. Hoewel de overheid en Staatsolie hebben bijgedragen aan de aanschaf van essentiële apparatuur, waardoor de voorzieningen en expertise nu zeer bij de tijd zijn, zijn er helaas nog steeds acute financiële tekorten.

SD

error: Kopiëren mag niet!