Het Amerikaanse marihuanagebruik overtreft het alcoholgebruik

DOOR DUNCAN MIL
23 mei 2024 – Dagelijks en bijna dagelijks marihuanagebruik komt nu vaker voor dan vergelijkbare niveaus van alcoholgebruik in de VS, volgens gegevens van de National Survey on Drug Use and Health.

Uit het onderzoek dat woensdag in het tijdschrift Society for the Study of Addiction is gepubliceerd, blijkt dat sinds 1992 het dagelijkse cannabisgebruik per hoofd van de bevolking in het land bijna vertwintigvoudigd is.

“Ruim 40% van de huidige cannabisgebruikers gebruikt het dagelijks of bijna dagelijks, een patroon dat meer verband houdt met tabaksgebruik dan met typisch alcoholgebruik”, zegt de auteur van het onderzoek, Jonathan Caulkins, onderzoeker cannabisbeleid aan de Carnegie Mellon University.

Volgens het onderzoek rapporteerden in 2022 naar schatting 17,7 miljoen mensen dagelijks of bijna dagelijks marihuana te gebruiken, vergeleken met 14,7 miljoen dagelijkse of bijna dagelijkse drinkers.

Caulkins erkende in het onderzoek dat mensen mogelijk eerder bereid zijn om marihuanagebruik te melden naarmate de publieke acceptatie groeit, wat de toename zou kunnen stimuleren.

Het onderzoek wordt sinds 1990 jaarlijks uitgevoerd en daarvoor vier keer, in 1979, 1982, 1985 en 1988.

Onderzoek toont aan dat hoogfrequente gebruikers een grotere kans hebben om verslaafd te raken aan marihuana, zei Dr. David Gorelick, hoogleraar psychiatrie aan de University of Maryland School of Medicine.

“Hoogfrequent gebruik verhoogt ook het risico op het ontwikkelen van cannabis-geassocieerde psychose”, een ernstige aandoening waarbij iemand het contact met de realiteit verliest, zei Gorelick.

error: Kopiëren mag niet!