Zijn de bekende “blue light” brillen effectief?

Sinds de populariteit van de blauw licht brillen ofwel “blue light blocking glasses” enkele jaren geleden, is er veel discussie over hun werking. Ze worden gepromoot als de beste keuze voor mensen die veel tijd doorbrengen op computers, laptops of mobiele telefoons. Sommige onderzoeken geven aan dat blauw licht dat door deze schermen wordt uitgestraald, oogvermoeidheid, slaapproblemen en mogelijk schade aan het netvlies veroorzaakt. Vandaar dat deze brillen gezien worden als de juiste oplossing, zeker voor wat langere uren achter het scherm. 

Volgens een artikel van Grand View Research, een onderzoek bedrijf in Amerika, heeft de opkomst van de COVID-19-pandemie ook een positieve impact gehad op de anti-blauwe lichtbrillen-markt. Door de invoering van thuiswerkmodellen (work from home) en online leren als gevolg van lockdown beperkingen, brachten mensen veel meer tijd door op hun smartphones, laptops en desktops. De langere schermtijden dwong hen om meer te besteden aan anti-vermoeidheids- en zicht corrigerende brillen, waardoor bedrijven hun verkoop van blauw lichtfilterende en anti-vermoeidheidsglazen konden verhogen.

In Suriname is deze trend ook zichtbaar. Verschillende bedrijven en particulieren importeren en verkopen de zogenaamde “anti-blue light brillen”. Deze brillen zijn beschikbaar in verschillende prijsklassen en modellen, waardoor ze aantrekkelijk zijn voor een breed publiek, wat bijdraagt aan de groeiende populariteit.

Hoewel de anti-blauw licht brillen veelbelovend zijn, is er weinig wetenschappelijk bewijs dat ze effectief zijn. “Ze werken meestal niet voor de dingen waarvoor ze worden geadverteerd,” zei Dr. Craig See, een oogarts van de Cleveland Clinic, in een artikel in het nieuwsblad ‘USA Today’. Hoewel ze blauw licht blokkeren, is blauw licht niet iets dat gefilterd hoeft te worden voor de gezondheid van de ogen, gaf hij verder aan. 

Ook volgens Dr. Ronald Benner, voorzitter van de American Optometric Association, is er momenteel onvoldoende wetenschap of bewijs om de voordelen of nadelen van blauw licht met betrekking tot ziektes te ondersteunen of te ontkrachten. 

Andere studies hebben geen significant verschil gevonden tussen het dragen van anti-blauw licht brillen en gewone brillen, maar bepaalde onderzoeken geven aan dat dit soort brillen inderdaad kunnen helpen bij het verminderen van de vermoeidheid van de ogen en het verbeteren van de slaapkwaliteit. Echter is er nog meer onderzoek nodig om conclusies te trekken over de effectiviteit van zogeheten “Blue light blocking glasses”. 

SD

error: Kopiëren mag niet!