Taiwan: President benadrukt onafhankelijkheid bij inauguratie tot woede van China 

Lai Ching-te is maandag in Taipei ingezworen als nieuwe president van Taiwan. Hij riep in zijn inauguratiespeech op tot vrede met China. Maar hij waarschuwde de Chinezen ook om te stoppen met “militaire en politieke inmenging” in een onafhankelijk Taiwan.

China beschouwt Taiwan als Chinees grondgebied en de plaatselijke regering als afvallige separatisten.

Beijing bemoeide zich sterk met de presidentsverkiezingen in Taiwan. Toch moest het toezien hoe Lai, een uitgesproken voorstander van een onafhankelijk Taiwan, werd verkozen. Taiwan behoudt zijn soevereiniteit zonder zich onafhankelijk te verklaren.

“Ik verklaar aan de wereld dat Taiwan geen water bij de wijn doet als het gaat over democratie en vrijheid. China moet stoppen met het politiek en militair intimideren van Taiwan en verantwoordelijkheid nemen om mee te werken aan vrede en stabiliteit.”

China reageerde woedend op de toespraak van Lai, net zoals het al boos reageerde op zijn verkiezing. Volgens de Chinese regering stuurt Lai “gevaarlijke signalen” de wereld in. China vindt dat de onafhankelijkheid van Taiwan “onverenigbaar” is met vrede en stabiliteit in de regio.

error: Kopiëren mag niet!