Netheid in Suriname: Een verantwoordelijkheid voor ons allemaal

Het is een veelvoorkomende uitspraak in Suriname dat het land schoon moet blijven, vaak met de focus op het aantrekken van toeristen. Echter, zoals Carla, een bewoonster die waarde hecht aan schoonheid en netheid, terecht opmerkt in een gesprek met de redactie van Dagblad Suriname, zou de voornaamste reden om ons land netjes te houden voor onszelf moeten zijn – de Surinamers die hier dagelijks leven en werken. 

“Wanneer wij onze omgeving schoon houden, zullen toeristen daar ongetwijfeld ook van genieten en met positieve verhalen terugkeren naar hun thuisland. Maar nog belangrijker, het creëert een aangenamere leefomgeving voor onszelf”, aldus Carla.

De realiteit laat echter te wensen over; sommige burgers handelen onverantwoordelijk door afval op straten en in goten te gooien, zonder te beseffen welke schade ze hiermee aanrichten. De situatie suggereert dat er een generatie is opgegroeid waarbij de waarde van netheid en schoonheid niet voldoende is overgedragen. Een oplossing hiervoor kan volgens Carla zijn om al op de lagere scholen te beginnen met bewustwording. 

“Door kinderen van jongs af aan te leren om hun eigen klaslokalen schoon te houden, kan er een mentaliteitsverandering op gang gebracht worden. Dit vereist een goede samenwerking tussen directie, leraren, ouders en het onderwijssysteem.”

Desondanks is er tot nu toe, na decennia van gesprekken, weinig zichtbare vooruitgang geboekt. Er vinden weliswaar incidentele schoonmaakacties plaats, maar zonder een consistent plan van aanpak blijft dit slechts een druppel op de gloeiende plaat. 

Carla: “Netheid en schoonheid zijn gezamenlijke verantwoordelijkheden die we niet aan de kant kunnen schuiven in afwachting van anderen om het initiatief te nemen. Het is hoog tijd dat we deze kwestie serieus nemen, voor onszelf en voor de toekomstige generaties van Suriname.”

error: Kopiëren mag niet!