Minister Dasai: “Uitdagingen aangaan om carbon negatief te blijven ook na ontwikkeling en productie olie-gassector” 

Minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) stelt dat er in de komende jaren grotere uitdagingen zullen zijn in het behoud van de carbon-negatieve status van het land. Suriname deelt die status momenteel alleen met Panama en Bhutan. Suriname is daarnaast het meest beboste land met rond 93% bosbedekking. 

De ROM-minister stelt echter, dat er in de komende jaren uitdagingen zullen zijn om de carbon-negatieve status te behouden. Deze hebben te maken met de ontwikkeling en uiteindelijk de productie in de olie- en gassector, met name na de grote vondsten op zee voor de kust van Suriname. 

Minister Dasai is van mening dat deze uitdagingen aangegaan moeten worden en dat hiervoor een groene strategie in de maak is. Hij stelt tegenover staatszender STVS dat ruim 10 sectoren zich in de komende tijd zullen ontwikkelen. Naast de olie- en gassector gaat het om de agrarische sector, de fabricage- en maakindustrie en de energiesector. Volgens de bewindsman zal het gebruik van land hiermee verandering brengen. Het is volgens hem belangrijk dat hiervoor een goede strategie ontwikkeld wordt. 

In het plan zullen allereerst een uitgebreide technische analyse en een scenario-planning worden uitgevoerd. Hiermee kunnen de verschillende ontwikkelingspaden in kaart gebracht worden. Daarnaast zal de inbreng van alle belanghebbenden worden meegenomen na een nationale consultatie.

“Grote betrokkenheid van Surinamers is noodzakelijk om tot een eenduidig en breed gedragen visie te komen over de toekomst van het Surinaamse bos”, stelt Dasai.

error: Kopiëren mag niet!