Hoe serieus is Keniaanse Mwale Medical & Technology City om te willen investeren in Surinaamse gezondheidssector…

Plotseling kreeg Suriname maandag 20 mei bezoek van een delegatie van het Keniaanse bedrijf Mwale Medical & Technology City – een technologiepark en medisch metropool gevestigd in Butere, Kakamega regio – onder leiding van CEO Julius Mwale, welke onderneming graag de Surinaamse gezondheidssector wil ondersteunen met hoogtechnologische investeringen. De delegatie legde maandag haar ongelooflijke en wellicht ongeloofwaardige plannen voor aan president Chandrikapersad Santokhi, in aanwezigheid van Volksgezondheid-directeur Rakesh Gajadhar Sukul.

Mwale Medical & Technology City vertegenwoordigt in Kenia een totale investering van 2 miljard Amerikaanse dollar, zo bericht de Communicatie Dienst Suriname om daarmee te willen ‘zeggen’ dat het om een solvabel bedrijf zou gaan.

Keniaans bedrijf door president Santokhi uitgenodigd

De ontmoeting met Santokhi volgde op eerdere gesprekken in Guyana. “We hebben de president twee maanden geleden in Guyana ontmoet, en hij heeft ons uitgenodigd om naar Suriname te komen”, aldus CEO Mwale. Hij stelt, dat er met president Santokhi vervolggesprekken zijn gevoerd betreffende de plannen van Mwale Medical & Technology City om een duurzaam partnerschap op te bouwen en bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van de gezondheidszorg in Suriname. 

Het Keniaanse bedrijf wil in Suriname ‘slimme steden’ bouwen, ziekenhuisfaciliteiten verbeteren en medisch toerisme bevorderen om de Surinaamse gezondheidsinfrastructuur te versterken. Door middel van strategische investeringen en samenwerkingen met lokale belanghebbenden, beoogt Mwale City een bijdrage te leveren aan de verdere ontwikkeling van het land, aldus bericht de CDS.

Het bedrijf is bezig haar vleugels uit te slaan naar 12 landen in Afrika, waar op 18 locaties even zoveel steden worden gebouwd.

  • Maar, hoe is het gesteld met de gezondheidszorg in Kenia? Universele gezondheidszorgdekking, wat betekent dat alle mensen toegang hebben tot gezondheidszorgdiensten waar en wanneer ze die nodig hebben, zonder financiële zorgen, is nog steeds onbereikbaar in Kenia. Momenteel heeft 50% van de Keniaanse bevolking, oftewel 25,5 miljoen mensen, geen toegang tot essentiële en betaalbare gezondheidszorgdiensten. Het is een ongelijkheid die tot diepe onvrede onder Kenianen leidt.

Keniaanse artsen en verpleegsters naar Suriname…

Met directeur Gajadhar Sukul van het ministerie van Volksgezondheid werd van gedachten gewisseld over de urgente kwesties binnen het gezondheidssysteem. Afgesproken is dat de delegatie vier ziekenhuizen zal bezoeken. Volgens CEO Mwale zal de mogelijkheid worden bekeken om verpleegsters en artsen naar Suriname te halen. Het project zal binnen drie tot zes maanden van start gaan, na zorgvuldige planning en financiering door partners en investeerders. 

De focus zal liggen op het verbeteren van ziekenhuisbeheer, het implementeren van slimme stadsconcepten en het faciliteren van internationaal medisch toerisme via Surinam Airways.

Klinkt te mooi om waar te zijn

Het klinkt allemaal te mooi om waar te zijn, terwijl onduidelijk is waarom dit Keniaanse bedrijf wil investeren in de Surinaamse gezondheidssector. Het is niet voor het eerst dat een potentiële buitenlandse investeerder vol goede moed en plannen president Santokhi probeert warm te krijgen voor investeringsplannen en vervolgens als sneeuw voor de zon weer in het luchtledige verdwijnt.

HPSG, MAEC 87 SRL

De Surinaamse samenleving heeft nog vers in het geheugen de onverkwikkelijke kwestie rond het Deense HPSG, Hybrid Power System Group, dat een waterstoffabriek wilde bouwen in Suriname. Maar, de Denen hadden een onjuiste voorstelling van zaken gegeven. Daarnaast was het bedrijf verplichtingen uit de overeenkomst met de regering niet nagekomen en kpn die ook niet nakomen. Op grond hiervan riep Suriname de nietigheid van de overeenkomst in. 

En niet te vergeten de zaak rond een Memorandum of Understanding (MoU) die op 10 januari 2021 werd getekend voor een lening van US$ 2 miljard met het Italiaanse bedrijf MAEC 87 SRL. Daarvoor wordt op 7 januari 2021 een staatsgarantie voor US$ 4 miljard gegeven. 

De regering is gewaarschuwd….

Wie of wat is Mwale Medical and Technology City

Het is het geesteskind van de in New York gevestigde Keniaanse techneut Julius Mwale – die tevens president en CEO is van SBA Technologies Inc. in New York. 

De website van ‘Mwale City’ vermeldt het volgende”

“MMTC is ’s werelds eerste duurzame ‘groene’ stad die eigendom is van de gemeenschap. Met ons Hamptons Hospital met 5.000 bedden, 150 kilometer  aan verbeterde wegen, 36-holes golf, winkels, luchthaven, zonne-energie door de hele stad, 4.800 nieuwe huizen, allemaal in een weelderig groen landschap.” 

Elders op de website is het volgende te lezen:

“Mwale Medical and Technology City (MMTC) is een duurzame stad van 2 miljard dollar die eigendom is van de gemeenschap en 35.000 inwoners heeft en dient als proof of concept voor de ontwikkeling van duurzame slimme steden in heel Afrika. De bouw begon in 2014 en omvat het Hamptons Hospital met 5000 bedden. Hamptons Shopping Mall, Hamptons Cafe & Bed & Breakfast, een zonne-energiecentrale van 10 MW, 3500 stuks straatverlichting op zonne-energie, een 36-holes golfbaan, 24-uurs beveiliging en een volwaardig accommodatie- en toeristisch circuit voor toeristen.”

Het klinkt allemaal heel mooi. Te mooi. Een vestigingsadres van ‘Mwale City’ is op haar website niet te vinden.

De website van ‘Mwale City’ biedt feitelijk weinig informatie over het bedrijf. Ook is niets te lezen over activiteiten buiten Kenia. Op social media heeft het bedrijf accounts op Facebook en Instagram, maar op beide is niets te lezen over het recente bezoek van een delegatie onder leiding van de CEO aan Suriname.

Onbetaalde rekeningen en geschillen

Julius Mwale, door het tijdschrift Forbes gepresenteerd als ‘een van Kenia’s topondernemers’, wordt geroemd om zijn ‘van vodden tot rijkdommen’-levensverhaal waarin hij beweert een ‘multi-miljardendollar’-bedrijf in de VS te hebben opgericht. Met ambitieuze en goed gepubliceerde projecten om baanbrekende slimme steden in Kenia en Senegal te bouwen, houdt hij ervan om samen te werken met Afrikaanse presidenten en beroemdheden uit de wereld van entertainment en sport. Maar onderzoek van Mediapart, een Franse nieuwswebsite, vertelt een ander verhaal, een verhaal van een spoor van claims voor onbetaalde rekeningen, geschillen met investeerders en kredietverstrekkers, en onafgemaakte projecten, zo berichtte Mediapart 23 november vorig jaar.

PK

error: Kopiëren mag niet!