VS: Zwarte astronaut 63 jaar na afwijzing NASA de ruimte in

Hij heeft er meer dan zes decennia op gewacht, maar voor de 90-jarige Edward Dwight was het zondag eindelijk zo ver. Hij mocht mee de ruimte in. “Mijn hele leven draaide om dit moment”, zei hij na afloop terug op aarde.

“Dit is het absolute hoogtepunt.” Met zijn tripje naar de ruimte is Dwight de oudste persoon ooit die in de ruimte is geweest. Samen met vijf andere passagiers stapte hij zondag aan boord van een raket van het ruimtebedrijf Blue Origin van Amazon-oprichter Jeff Bezos.

Het zestal steeg op vanuit Texas en bracht 9 minuten en 53 seconden in de ruimte door. “Het heeft lang geduurd”, zei hij over de decennia die hij op dit moment wachtte.  In 1961 werd Dwight, met steun van toenmalig president John F. Kennedy, geselecteerd als eerste zwarte kandidaat-astronaut.

Hij werd volledig opgeleid, maar haalde het uiteindelijk niet. Hij werd afgewezen door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Dat hij uiteindelijk toch niet naar de ruimte ging, had volgens Dwight mogelijk met racisme te maken, vertelt hij aan de Amerikaanse krant. Pas in 1983 zond de NASA een zwarte astronaut naar de ruimte.

error: Kopiëren mag niet!