JIT: ‘Paspoortfraude voor naturalisatie groot zorgpunt’

Het Justitieel Interventie Team (JIT) heeft onlangs een arrestatie verricht in verband met mogelijke vervalsing van paspoortdocumenten. Een 49-jarige man van Chinese afkomst werd woensdag 8 mei gearresteerd op verdenking van het vervalsen van gegevens voor het verkrijgen van Surinaamse paspoorten. Hij werd voor het hoofdkantoor van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) aan de Mr. J. Lachmonstraat in de kraag gevat.

Het JIT zegt in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname, dat bij een zoekactie in de woning van de verdachte diverse documenten en apparatuur zijn gevonden. “Op instructie van het Openbaar Ministerie (OM) is een onderzoek gestart. De verdachte was gemachtigd om paspoorten van Chinese staatsburgers te verlengen en nieuwe paspoorten aan te vragen. Het intensief onderzoek dat nog gaande is moet aantonen hoe de vervalsing precies heeft plaatsgevonden”, aldus een JIT-medewerker..

Bij het CBB is vastgesteld dat de documenten voor paspoortaanvragen en -verlengingen onjuiste gegevens bevatten.

“Er wordt vermoed dat deze documenten vervalst zijn. Intern wordt hier onderzoek naar gedaan. De handel in paspoorten voor naturalisatie is al geruime tijd een punt van zorg.” 

Het JIT werd op 20 september 2021 officieel ingesteld door de waarnemend procureur-generaal (pg) bij het Hof van Justitie. Het JIT heeft met name als taak om de transnationale criminaliteit in al haar vormen aan te pakken en een halt toe te roepen. De inzet van het JIT moet dus de opmars van de georganiseerde grensoverschrijdende criminaliteit in het land stuiten.

error: Kopiëren mag niet!