Bond Padieproducenten vreest dat LVV haar belofte niet nakomt

De Bond van Surinaamse Padieproducenten (BSP) vreest dat het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, LVV) haar belofte om kleine padieboeren in Nickerie een financiële injectie te geven niet zal nakomen. Begin vorige maand heeft president Santokhi tijdens een bijeenkomst met kleine padieboeren de toezegging hiertoe gedaan. Het ministerie van LVV was opgedragen het een en ander uit te werken in een voorstel aan de regering. 

BSP-voorzitter Radjoe Bhikharie zegt dat uit bekomen informatie uit het veld het ministerie van LVV, het voorstel voor financiële compensatie aan padieboeren formeel nog niet is uitgewerkt. Het enige wat LVV tot nu toe gedaan heeft is de zoveelste registratie van boeren medio vorige maand. Sindsdien hebben boeren niets meer van LVV vernomen. De toegezegde financiële injectie aan kleine padieboeren is bedoeld als compensatie voor de lage opkoopprijs van padie ten opzichte van de verhoogde kostprijs. 

Door watergebrek bij de afgelopen inzaai hebben boeren extra veel kosten gemaakt met het oppompen van water naar hun landbouwarealen om zodoende te kunnen inzaaien. Daartegenover zijn de padieoogstopbrengsten per hectare door onder andere weersfactoren niet alleen laag, maar ook slecht in kwaliteit. 

Lage opkoopprijs

De opkoopprijs van gemiddeld SRD 750 voor een baal padie (79 kilogram) die opkopers en rijstverwerker bieden ligt ver beneden de werkelijke productiekosten. Deze liggen gemiddeld rond de SRD 1.100. Het ministerie van LVV heeft toegezegd het verschil van SRD 350 te zullen compenseren. Door de daling van de wisselkoers is de padieopkoopprijs ondertussen naar rond de SRD 600 gedaald. Daardoor zijn de verliezen van de boeren gestegen naar SRD 500 per baal. Met de geleden verliezen erbij van SRD 100 per baal, twee seizoenen terug, waarvan ook was beloofd dat die ook gecompenseerd zouden worden, komt de totale verliezen van de boeren op SRD 600 per baal.       

Uitgaande van het gegeven, dat de kleine padieboeren in totaal 15.000 hectare van de padieproductie voor hun rekening nemen, en dat de gemiddelde oogstopbrengst per hectare gemiddeld 50 balen bedraagt,  betekent het dat de totale verliezen van padieboeren rond de SRD 450 miljoen bedragen. Tot nog toe zegt Radjoe Bhikharie geen tekenen te zien dat het ministerie van LVV de boeren voor dit bedrag zal subsidiëren.

Subsidies niet gezond

De BSP-voorzitter vindt dat subsidies aan padieboeren geen gezonde zaak is, omdat hiermee eigenlijk de opkopers en rijstverwerkers worden gesubsidieerd. Het zijn de opkopers en rijstverwerkers die dit bedrag feitelijk aan de boeren verschuldigd zijn. Op deze manier komt LVV de opkopers en rijsterwerkers tegemoet, waardoor zij in de toekomst de totale padieopkoopprijs zal laten subsidiëren.

Ondanks dat subsidiëren van de padieproductie geen gezonde zaak is, vindt Bhikharie dat het ministerie van LVV voor nu de gedane belofte voor financiële injectie wel moet nakomen.

Als uiterlijk midden juni LVV haar afspraken niet is nagekomen gaat de Bond van Surinaamse Padieproducenten op 1 juli op het Brassa Plein in Nieuw Nickerie een boerenfestival organiseren en met gepast antwoord komen.

SS

error: Kopiëren mag niet!