Taylor Swift is niet te stoppen

Van haar nieuwe album ‘The Tortured Poets Department’ werden in de openingsweek vorige maand 2,6 miljoen exemplaren verkocht, wat Swift haar achtste Billboard nummer 1-album sinds 2020 opleverde.

Bij de Grammy Awards in februari werd ze de eerste artieste die voor de vierde keer het album van het jaar won, waarmee ze de band verbrak met Frank Sinatra, Stevie Wonder en Paul Simon. En eerder deze maand werd Swift’s Eras Tour, de 152 dagen duurde en een miljarden kostende stadionovername die vorig jaar begon, in het buitenland hervat voordat deze in oktober terugkeerde naar de VS.

Volgens de datatrackingservice Luminate was in 2023 één op de 78 nummers die in de VS werden gestreamd van Swift. Met een mix van productieve artistieke output en meedogenloze zakelijke kennis, plus culturele dominantie als beroemdheid, heeft Swift, 34, zo’n enorme impuls gecreëerd dat ze na 19 jaar professionele muziekcarrière waarschijnlijk populairder is dan ooit tevoren.

Maar hoe groot is Taylor Swift, in termen van het poppantheon aller tijden? De aanhoudende golf van de zangeres heeft geleid tot onvermijdelijke debatten over hoe haar succes zich niet alleen verhoudt tot haar popgenoten, zoals Beyoncé en Drake, maar ook tot de groten die hen voorgingen.  Zelfs Billy Joel zei dat hij dit Swift-moment alleen maar kon vergelijken met Beatlemania.

Het is misschien onmogelijk om een ​​exacte, één-op-één vergelijking te maken tussen de carrière van Swift en die van de Beatles – of Madonna, Michael Jackson, Britney Spears, Bruce Springsteen, Elton John of het icoon van jouw keuze. Naast dat muziek persoonlijk en subjectief is, is de aard van succes (en hoe het wordt berekend) in de loop van de tijd drastisch veranderd. Zelfs zonder definitieve conclusies is het voor bepaalde loyalisten, haters en obsessieven onmogelijk om zich niet af te vragen hoe reuzen met elkaar overweg kunnen, gebruikmakend van welk bewijs dan ook.

Dus terwijl Swifts carrière laat in het tweede decennium nog steeds een hoogtepunt bereikte, hebben we de cijfers doorgenomen en de gegevens geanalyseerd, waarbij we de balans hebben opgemaakt van wat ze tot nu toe heeft bereikt en wanneer, naast enkele van de zwaarste spelers in elke categorie.

error: Kopiëren mag niet!