“Nieuwe apparaten kopen, daar denk ik helemaal niet aan”

“Nieuwe apparaten kopen, daar denk ik helemaal niet aan”, zegt Kimberly, een alleenstaande moeder van vier kinderen. Zij geeft aan dat het kopen van een nieuw gasfornuis of wasmachine vroeger heel makkelijk was, waarvoor je maar enkele honderden SRD’s moest betalen.

“Maar nu denk ik daar helemaal niet aan. Laatst was mijn wasmachine stuk gegaan en dacht ik eraan om een nieuwe te kopen. Maar ik schrok van de prijzen toen ik zag dat een nieuwe wasautomaat duizenden SRD’s kost. Hoe moet ik zoiets betalen wanneer ik niet eens zoveel maandelijks verdien?! Van mijn zus kreeg ik toen een nummer van iemand om de oude wasmachine te laten maken, om zo minder uit te hoeven geven. Eerst moest ik 1.500 SRD betalen om een klein onderdeel te vervangen. Twee weken later bleek nog iets kapot te zijn en moest ik weer 3.000 SRD zoeken om het te laten maken. Nu zit ik nog dieper in de schulden”, zegt de alleenstaande moeder in gesprek met Dagblad Suriname.

“Ik dacht bij mezelf om te gaan sparen voor een wasmachine voor SRD 4.000, maar ik zal uiteindelijk ook veel meer moeten betalen voor water met dat aantal wasjes in een kleine machine. Het lijkt dus goedkoop, maar aan het eind ga je veel meer uitgeven.” 

Karan, die apparaten repareert, geeft aan dat hij in vergelijking met vroeger de laatste maanden door veel meer mensen wordt gebeld om naar wasmachines, koelkasten, microwaves en televisietoestellen te kijken.

“In de meeste gevallen hoor je steeds dat de mensen geen nieuwe kunnen kopen, dus hopen ze dat ik iets voor ze kan doen of betekenen. Vaak lukt het wel om de apparaten voor een laag bedrag te maken, maar soms is dat gewoon niet mogelijk, want ook onderdelen zijn niet meer goedkoop. Het gebeurt ook vaak dat ik, terwijl een bedrag met de klant is afgesproken, achteraf de klant weken tot maanden niet meer komt opdagen om zijn apparaat op te halen. Maar ik probeer toch een ieder tegemoet te komen en te wachten”, geeft Karan aan. “Dat is het leven eenmaal als installateur, monteur of technicus.”

TM

error: Kopiëren mag niet!