Jeugdcriminaliteit: geweld onder jongeren baart zorgen 

Recentelijk verschijnen er bijna wekelijks beelden op social media waarop te zien is dat jongeren gewelddadige handelingen plegen. Deze alarmerende trend toont onder andere jongeren die gewapend zijn met messen en pistolen, en betrokken raken bij vechtpartijen op en nabij de school.

Recent incident 

Afgelopen maandag werd een 13-jarige scholiere nabij haar school mishandeld door vier medescholieren. Dit gebeurde nadat zij ervan beschuldigd werd roddels te hebben verspreid. Het incident werd gefilmd door omstanders en vervolgens op social media geplaatst, aldus de politie van de regio Paramaribo.

Jonge daders

Na een aangifte van openlijk geweld werden drie van de jonge daders, in de leeftijden 12, 13 en 15 jaar, aangehouden voor verhoor. Dit incident benadrukt de urgentie van het aanpakken van geweld onder jongeren en roept op tot actie van zowel ouders als scholen om deze verontrustende ontwikkeling tegen te gaan.

Jeugdcriminaliteitscijfers 

Het aantal jeugdigen dat in verzekering is gesteld in de periode van augustus 2021 tot augustus 2022 bedraagt 239, volgens de statistieken uit het jaarverslag 2023 van het Openbaar Ministerie (OM). Van deze groep waren 92 procent (219) jongens en 8 procent (20) meisjes.

15% stijging

In de periode van augustus 2022 tot augustus 2023 steeg dit aantal naar 276 jeugdigen, wat een procentuele verhoging van ongeveer 15 procent binnen een jaar betekent. In augustus 2023 waren van de in verzekering gestelde jeugdigen, ruim 95 procent jongens (263) en 5 procent meisjes (13).

Minder meisjes in verzekering gesteld in 2023

Het aantal meisjes dat in verzekering is gesteld, is in 2023 afgenomen ten opzichte van 2022. Daarentegen is het aantal mannelijke jeugdigen dat in verzekering is gesteld in 2023 juist toegenomen vergeleken met 2022. 

Strafbare feiten 

De meest voorkomende strafbare feiten tijdens de jeugdzitting in 2023 waren gekwalificeerde diefstal, diefstal met geweld, verkrachting/ seksuele gemeenschap met een kind/jongere, en zware mishandeling. Deze cijfers onderstrepen een zorgwekkende trend van toenemend geweld onder jongens en de noodzaak voor gerichte interventies en veranderde aanpak van het jeugdbeleid door de instanties. 

SD

error: Kopiëren mag niet!