Wetenschappers denken het oeroude raadsel hoe de Egyptische piramides zijn gebouwd te hebben ontrafeld. Een grote groep piramides, waaronder de beroemde piramides van Gizeh, lijken gebouwd te zijn op plekken waar vroeger een aftakking van de rivier de Nijl liep.
Een van de grootste raadsels rond de bouw van de piramides is hoe de Egyptenaren zware stenen vanuit de steengroeves naar de bouwplaatsen wisten te vervoeren. Met de vondst van de vroegere riviertakken, lijkt het zo goed als zeker dat ze de blokken met schepen vervoerden naar de bouwplaatsen van de piramides.
Wetenschappers van de University of North Carolina Wilmington deden onderzoek naar de bouw van de piramiden in het gebied. Het onderzoek is gepubliceerd in Nature.
Om de vertakking in kaart te brengen gebruikten de wetenschappers onder meer satellietbeelden en oude kaarten. Ook voerden ze boringen uit. Door het gebruik van radar-technologie kon het team de oude, verborgen rivier opsporen.
De Ahramat-vertakking van de rivier is vernoemd naar het Arabische woord voor piramide. Het water was zo’n 64 kilometer lang en tussen de 200 en 700 meter breed. De 31 piramiden die eraan liggen zijn tussen de 4.700 en 3.700 jaar geleden gebouwd.