Samenwerking met Nigeria van belang voor ontwikkeling Suriname

His Royal Majesty King Apostel Chibuzor Chinyere van Abia State, Nigeria, is zeer ingenomen met vicepresident Ronnie Brunswijk, omdat hij en Brunswijk één soortgelijk doel nastreven namelijk opkomen voor en werken aan een betere toekomst voor de nakomelingen van de tot slaaf gemaakten, zo meldt de vicepresident op zijn Facebook-pagina.

De Nigeriaanse koning heeft onder begeleiding van Surinames ambassadeur in België, Gilbert van Lierop, op maandag 13 mei op het Kabinet van de Vicepresident zijn opwachting gemaakt bij Brunswijk.

Bij deze gelegenheid waren ook de ministers van coalitiepartij ABOP aanwezig. Koning Chinyere werd vergezeld door Chief Sunny Ofehe. Laatstgenoemde gaf een uiteenzetting van het werk en bijzonderheden van de koning. Chinyere staat in Nigeria bekend om de hulp die hij biedt, zoals gratis gezondheidszorg via zijn vier hospitalen en  studiebeurzen vanaf de basisschool  tot en met het HBO.

De Nigeriaanse koning zegt alles over Suriname op de voet te volgen. Zo is hij op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van olie en gas. Hij wil de ervaringen die Nigeria heeft met buitenlandse oliemaatschappijen graag met de Surinaamse regering delen, zodat Suriname daaruit leert en voor land en volk het maximale wordt gehaald uit de exploitatie van de vondsten.

Brunswijk toonde zich onder de indruk van de kennis van de Nigeriaanse koning. De vicepresident staat open voor kennisontwikkeling en samenwerking met Chinyere. Verder kijkt hij ernaar uit om een Memorandum of Understanding (MoU) te tekenen op onder meer het gebied van gezondheidszorg en onderwijs.

De Nigeriaanse koning had ook een ontmoeting met president Chandrikapersad Santokhi:

De Nigeriaanse krant Independent berichtte 16 mei over het bezoek van de koning onder andere: “Apostel Chinyere, die reisde in zijn hoedanigheid van koning van de autonome gemeenschap Ikwuorie, zei dat hij in Suriname was om investeerders naar zijn gemeenschap en de staat Abia in het algemeen te lokken. Zijne Majesteit, die nu vijf dagen in Suriname is, staat op het punt investeringsovereenkomsten te ondertekenen die zijn gemeenschap en staat in zeer korte tijd zullen transformeren. Suriname is een Zuid-Amerikaans land dat gezegend is met talrijke minerale hulpbronnen zoals bauxiet, goud, olie en diamant. Het land is ook goed in de landbouw.”

error: Kopiëren mag niet!