DNA-lid Wang: “Aanbestedingen overheid vertegenwoordigen flink deel economie, moet daarom eerlijk en transparant”

Het Assembleelid Chuanrui Wang (VHP) zegt dat overheidsaanbestedingen een aanzienlijk deel van de economie vertegenwoordigen, en dat ze daarom eerlijk, transparant en volgens uniforme regels en procedures dienen plaats te vinden. De Aanbestedingswet die nu in behandeling is in het parlement moet daarin voorzien. 

De ontwerp Aanbestedingswet is een initiatiefvoorstel die Wang samen met VHP-fractieleider Asiskumar Gajadien heeft ingediend.

Wang betoogde dinsdag tijdens de behandeling van het wetsontwerp  dat het uniforme procedures vaststelt voor het hele aanbestedingsproces. Dit zorgt ervoor dat alle stakeholders, inclusief het publiek, volledig op de hoogte zijn van de besluitvorming en de uitkomsten van aanbestedingen.

Zonder duidelijke aanbestedingsregels en transparantie bestaat het risico dat ambtenaren en politici overheidscontracten toekennen op basis van persoonlijke relaties of tegen betaling van steekpenningen, wat leidt tot corruptie en vriendjespolitiek.

Hoe vaak krijgt de samenleving volgens Wang niet te horen, “a mang kis a project omdat na famiri” (“die man heeft het project gekregen omdat hij familie is”). Het maakt niet uit welke regering aan de macht is, deze uitspraak wordt vaak gedaan, omdat er een gebrek is aan transparantie. 

Geld van de samenleving

“Daarom is de Aanbestedingswet een wet die omarmd moet worden en eventueel waar nodig moet worden aanscherp. Hierdoor krijgt de samenleving inzicht in waar haar geld voor wordt gebruikt en waar dat naartoe gaat. Uiteindelijk is het geen overheidsgeld dat wordt gebruikt, maar geld van de samenleving. Je moet het verantwoorden”, aldus Wang.

Een goede Aanbestedingswet kan procedures bevatten die fraude en corruptie minimaliseren, wat essentieel is wanneer het gaat om het vertrouwen van het publiek.

Zonder duidelijke aanbestedingsregels en transparantie bestaat het risico dat ambtenaren en politici overheidscontracten toekennen op basis van persoonlijke relaties of tegen betaling van steekpenningen, wat leidt tot corruptie en vriendjespolitiek. Het Assembleelid zegt dat de roep van de samenleving om corruptie en vriendjespolitiek tegen te gaan steeds luider klinkt. Dit is het volk beloofd geworden. “Willen we een beter Suriname, dan moeten we de regels gaan aanscherpen”, zegt Chuanrui Wang.

SS

error: Kopiëren mag niet!