Amerikaanse militaire hulp aan Israël

DOOR DUNCAN MIL
May 16, 2024 – De Amerikaanse president is van plan om voor ruim $1 miljard aan wapens naar Israël te sturen, ondanks de groeiende spanningen tussen president Joe Biden en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Een handvol landen heeft Israël sinds oktober voor honderden miljoenen dollars aan wapens en militair materieel geleverd, hoewel de details van veel overdrachten nog steeds in geheimhouding gehuld zijn.

Canada, Nederland, België, Japan en Spanje hebben echter hulp ingehouden vanwege zorgen over Gaza.

Deze laatste ontwikkeling komt een week nadat de VS een aantal zogenaamde zware bommen achterhielden vanwege zorgen over burgerslachtoffers in Gaza. President Joe Biden heeft de overdracht van bommen stopgezet om het gebruik ervan in de dichtbevolkte stad Rafah in het zuiden van Gaza te voorkomen.

De nationale veiligheidscommunicatieadviseur van het Witte Huis, John Kirby, zei maandag dat de regering de Israëlische defensiebehoeften zal blijven steunen.

Kirby zei dat Biden “Israël zal blijven voorzien van alle capaciteiten die het nodig heeft, maar hij wil niet dat bepaalde categorieën Amerikaanse wapens worden gebruikt bij een bepaald type operatie op een bepaalde plaats. En nogmaals, hij is daar duidelijk en consistent in geweest.”

De laatste Amerikaanse zending maakt geen deel uit van het recente defensiepakket van 95 miljard dollar dat door het Congres is aangenomen en door Biden is ondertekend, en dat hulp omvat aan Oekraïne, Israël en Taiwan.

error: Kopiëren mag niet!