Wat betekent de dalende koers voor jongeren?

In de afgelopen tijd vertoont de koers een stabiele al dan niet dalende trend. Op diverse plekken vinden er dagelijkse noteringen plaats van de koers en vaak bestaat er een discrepantie tussen de officieel genoteerde koers van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), de commerciële handelsbanken, de douane, straathandelaren en uiteindelijk de cambio’s. De koers voor de Amerikaanse dollar was dinsdag op de officiële notering SRD 32,67 en bij de cambio’s iets lager. 

Onlangs heeft de koers een daling gekend bij de cambio’s tot SRD 29. Bij velen bestaat de vrees echter dat de koers rond de verkiezingen in mei 2025  en erna explosief zal stijgen. Hierover zei bij een onlangs gehouden persconferentie van het ministerie van Financiën en Planning, CBvS-governor Maurice Roemer desgevraagd, dat de moederbank in staat is de huidige wisselkoers te verdedigen. Volgens hem is de bank wel degelijk in staat om een grote vraag van de markt, die een grote druk kan leggen op de koers, op te vangen. Roemer refereerde aan de ondersteuning van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bij de uitvoering van het Herstelplan en de maatregelen om de wisselkoers te verdedigen.  De onzekerheid over de koers blijft echter prevaleren onder de samenleving. 

Dagblad Suriname ging over dit onderwerp in gesprek met enkele jongeren. 

Aanbiedingen in Suriname

Abigail C., 26, zegt desgevraagd aan Dagblad Suriname dat de lagere koers zich niet heeft vertaald in directe verlaging van consumentenprijzen. “De meeste dingen in de winkel zijn nog steeds even duur. Ook is de benzine nog steeds duur. Wat ik wel merk is dat enkele handelszaken soms overgaan tot grote aanbiedingen. Dan wordt bijvoorbeeld een koers van 29 en 28 gehanteerd voor een bepaalde periode of dag. Ik heb in de afgelopen periode wel gebruik kunnen maken van de aanbieding bij een grote handelszaak. Toen kon ik tegen een lagere koers een laptop en enkele andere benodigdheden kopen. Het prijsverschil van enkele honderden SRD’s is meegenomen. Ik hoop wel dat de prijzen verder zakken,” aldus Abigail.  

Online bestellen 

Justin K., 35, vertelt dat met de lagere koers het voordeliger is om online inkopen te doen. “Ik koop al jaren online goederen, van kleren tot elektronica. Op de grote e-commerce sites zoals Amazon, H&M, Adidas, Walmart en BestBuy zijn heel vaak grote aanbiedingen. De prijzen met Suriname verschillen enorm. Ook is het assortiment vele malen groter. Dus ik profiteer nu van lagere koersen. Op een bepaald moment was de koers 40. Ik had nooit gedacht dat het weer zou dalen. Maar ik ben blij dat het lager is. Ik hoop echt dat het zo blijft”, zegt Justin. 

Auto kopen

Leonardo P., 27, zegt desgevraagd over de lagere koersen, dat hij al geruime tijd op de markt is voor een nieuwe auto. “Ik wil al lang een eigen auto kopen. Maar de koers is killing geweest en ik kon nauwelijks sparen de afgelopen jaren. Nu de koers lager is, kan ik wel weer proberen om mijn droom werkelijkheid te laten worden. Ik ben bij de bank geweest om informatie in te winnen. Ik ben blij daarmee. Het blijkt dat bij de overeenkomst voor een aankoop de koers op die dag wordt genoteerd als verkoopprijs. Indien de aflossing in SRD’s dan wordt die koers aangehouden voor het verloop van de som. Dat is wel voordelig. Ik denk dat ik spoedig gebruik zal maken van de aanbiedingen bij de autohandelaren”, zegt Leonardo hoopvol.

error: Kopiëren mag niet!