In memoriam: Renata de Bies 

De gerespecteerde taalkundige Renata de Bies is maandag 13 mei in Paramaribo op 77-jarige leeftijd na een kort ziekbed overleden. Zij was een pionier in de strijd voor erkenning van het Surinaams-Nederlands. Haar bijdragen omvatten onder meer een diepgaande studie naar de standaardisatie van Surinaams-Nederlands, Iwat resulteerde in invloedrijke publicaties over de administratietaal in Suriname. 

De Bies speelde ook een cruciale rol in de verspreiding van Surinaams-Nederlands, met werken zoals “Van doos naar barrel”, en diverse woordenboeken die de unieke bijdrage van Suriname aan het Nederlands benadrukken. 

Als docente aan het Instituut voor de Opleiding van Leraren en de Anton de Kom-Universiteit van Suriname heeft zij haar kennis en passie gedeeld met vele generaties. De Bies zette zich in voor de standaardisatie van Surinaamse talen, ondanks weerstand. Zij stond aan het hoofd van belangrijke taalcommissies en pleitte voor een uniforme representatie van vergelijkbare klanken in verschillende Surinaamse talen. 

Renata de Bies laat een onuitwisbare nalatenschap na op het gebied van Surinaamse taalkunde, ondanks de controverses die soms rond haar werk ontstonden.

error: Kopiëren mag niet!