Geert Wilders presenteert nieuw akkoord: “De zon gaat weer schijnen”

“De zon gaat weer schijnen in Nederland”, dat zei PVV-leider Geert Wilders vanochtend, donderdag 16 mei, bij de presentatie van het akkoord dat hij in elkaar wist te draaien met VVD, NSC en BBB. Trots is hij op wat er op papier is gezet. “Er gaat een nieuwe wind waaien.”

Omtzigt: “Het zal soms gaan knetteren”

Caroline van de Plas van de BBB heeft van vreugde en adrenaline geen oog dicht gedaan. Ze roemde haar collega-partijleiders. “Drie toppers”,

Dat het in elkaar draaien van de deal niet zonder slag of stoot ging, steken de vier partijleiders niet onder stoelen of banken. Wilders roept zijn collega’s van VVD, NSC en BBB op om te blijven investeren in hun onderlinge samenwerking. NSC-voorman Pieter Omtzigt voorspelt al dat het soms zal knetteren tussen de aanstaande regeringspartijen.

Wilders gaf zijn drie collega’s wel deze boodschap mee: “We moeten ook in elkaar en deze politieke samenwerking investeren.”

Yesilgöz: “We staan hier toch”

De formatie werd gekenmerkt door veel onderlinge botsingen en wantrouwen. “Ik denk dat we op veel momenten hebben gedacht dat het niet zou lukken”, zei VVD-leider Dilan Yesilgöz. “We hebben nogal wat afgelegd met elkaar, maar we staan hier toch.”

Omtzigt voorspelt dat het nog weleens zal gaan botsen tussen de ’vier best wel verschillende partijen’: “U zult een iets grotere verscheidenheid zien dan u gewend bent van een coalitie.”

Bij de presentatie maakten de vier partijleiders van de gelegenheid gebruik om hun stokpaardjes in het zonnetje te zetten. Wilders roemde vooral de strenge asielparagraaf, de VVD toonde zich bij uitstek tevreden over defensie, veiligheid, blijvende steun voor Oekraïne en lastenverlichting.

Van der Plas zei verder nog blij te zijn met haar “drie fantastische nieuwe bondgenoten”. “Het resultaat mag er zijn.”

error: Kopiëren mag niet!