“Geen onderdak hebben is moeilijk, maar ook een hebben kan voor problemen zorgen”

Een goed onderdak hebben of je eigen onderdak hebben is nog steeds moeilijk te realiseren voor vele mensen. Benaja, die met deze  problemen te kampen heeft geeft aan in gesprek met Dagblad Suriname, dat hij van tijd tot tijd niet meer weet wat hij moet doen. Hij woont namelijk bij een oom van hem in en daar wordt de situatie met de dag erger. 

“Ik heb een gezin, maar zij kunnen niet bij mij wonen, mijn vrouw en kinderen slapen om en om bij mij of bij mijn schoonouders. Het is heel erg vervelend als je geen eigen onderdak hebt, je krijgt van beide kanten te horen van je ouders en je schoonouders. Het wordt je niet rechtstreeks gezegd, maar het gevoel komt wel zwaar op je af”, benadrukt Benaja. “Hoe ga je nu een huis kunnen permitteren met een minimum inkomen”, vraagt hij zich af. 

Een alleenstaande vrouw woont in een studio appartement met haar twee kinderen, moeder en zusje. Zij is werkzaam in een winkel en is de enige kostwinner. Het studio  appartement bestaat uit een kamer, bad toilet, woonkamer samen met de keuken. De vrouw geeft aan dat zij op een matras slaapt met haar kinderen en haar moeder met haar zusje op bed. Een bankstel plaatsen gaat veel ruimte in beslag nemen, dus die hebben zij ook niet. Ze benadrukt dat het heel moeilijk is om zo te leven, vooral als je niet veel verdient en je een goede plek niet kan permitteren.

“Je hebt aan de ene kant een onderdak en moet tevreden zijn, maar je hebt het dan nog moeilijk, ik weet soms echt niet van wat ik moet doen en waar ik moet beginnen”, zegt deze moeder. 

Een man zegt, dat hij wel een onderdak heeft, maar heel veel problemen heeft wanneer het regent. “Wanneer je een huis huurt, moet je dat in de periode doen wanneer het regent, dan kan je weten dat je met iets goeds bezig bent. Ik huur een huis waarin ik keer op keer met veel emmers en bakjes moet zitten als het regent. Zolang het regent worden mijn bed, tafel, keuken, woonkamer en de gang nat. De enige plekken waar je ongehinderd kan zitten zijn het toilet en de badkamer. Maar daar kan slapen uiteindelijk niet. Ondanks dat ik de huurder benader voor het repareren, hoor je een ander verhaal. Ik heb daarnaast ook uit mijzelf zoveel gedaan, maar ik los gewoon niets op. Als ik de ene plek lap heb je plotseling een andere plek waar het lekt. Aan het eind ben ik blij met mijn onderdak, maar dan zijn er nog veel problemen, dus je kan op alle manieren worden gestrest. Men maakt maar misbruik en meent het niet met velen, maar als je praat hoor je juist het verkeerde dat jij juist niet goed bezig bent, dat laat je ook stressen”, aldus deze man. “Het leven is vaak genoeg ingewikkeld, oneerlijk en ook niet te begrijpen.”

TM

error: Kopiëren mag niet!