Deze week bracht een kleine delegatie van de vaste Commissie Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer in Nederland een bezoek aan Suriname. De delegatie bestond uit de Kamerleden Jan Paternotte (D66), Ruben Brekelmans van de VVD, Kati Piri van GroenLinks/PvdA en Dennis Ram (PVV), welke laatste pas sinds 6 december 2023 Kamerlid is.
President Chandrikapersad Santokhi kreeg maandag bezoek van de Nederlandse parlementsleden. Het bezoek was, aldus de president, bedoeld om kennis te maken met het parlement, de regering en de rechtsinstituten in en om de samenwerking te versterken.
Gesproken werd onder andere over de relatie tussen Suriname en Nederland, de internationale context, de ontwikkelingen in de wereld en de effecten daarvan op Suriname. Er werd ook nadrukkelijk ingegaan op de in Nederland gehouden verkiezingen en wat daaruit is gekomen.
- De vertrekkende regering Rutte is al een paar maanden demissionair. De verkiezingen werden groots gewonnen door de Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders, die nu al weken doende is om een nieuwe regering te vormen in samenspraak met de VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie) en de relatieve nieuwkomers, die ook goed scoorden bij de verkiezingen, NSC (Nieuw Sociaal Contact) en BBB (Boer Burger Beweging). Het zijn moeizame gesprekken en de centrale vraag deze laatste dagen van de formatie is of het de vier partijen – die op bepaalde beleidspunten ver uit elkaar liggen, vooral als het gaat om de problematiek rond de instroom van asielzoekers en arbeidsmigranten – gaat lukken om een regering te vormen.
“Het werd tijd”
De redactie van Dagblad Suriname benaderde onder andere het Tweede Kamerlid Paternotte met de vraag wat de aanleiding voor het bezoek was en waarom juist nu, terwijl de regering Rutte demissionair is? Volgens het D’66 Kamerlid, die reageert namens zijn collega delegatieleden, is de Tweede Kamer nieuw en wil de commissie Buitenlandse Zaken “investeren in de banden met Zuid-Amerika, omdat het continent steeds belangrijker wordt in de wereldpolitiek, de levering van betaalbaar voedsel en het klimaatvraagstuk”. “En de twee belangrijkste landen in Zuid-Amerika zijn voor Nederland Suriname en Brazilië. Suriname uiteraard vanwege de nauwe banden, de gezamenlijke geschiedenis en intensieve samenwerking. Brazilië als de regionale grootmacht in Zuid-Amerika. Het werd ook tijd: het is de eerste keer in 24 jaar dat de Vaste Kamercommissie Buitenlandse Zaken Suriname bezoekt.”
President Santokhi: “De verwachting is dat er niet veel zal veranderen”
President Santokhi zei na het bezoek, dat het voor hem als president belangrijk was om te vernemen of de ‘Suriname politiek’ die Nederland in de afgelopen jaren gevoerd heeft onder leiding van premier Mark Rutte voortgezet zal worden. Deze actieve buitenlandse politiek heeft de relaties tussen beide landen nauwer aangehaald en tot een hoog niveau gebracht. “De verwachting is dat er niet veel zal veranderen, maar we moeten wel rekening houden dat er verschillende politieke partijen zijn die mogelijk onderdeel kunnen worden van de nieuwe regeringscoalitie in Nederland”, aldus de president.
Naast de ontmoeting met president Santokhi heeft de Nederlandse delegatie ook bijeenkomsten gehad, aldus Paternotte, “met
parlementsvoorzitter Marinus Bee, met de commissie Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking van de Assemblee, met de Vereniging van Economisten Suriname, met de Inter-American Development Bank (IDB) en met de minister van Defensie, Krishna Mathoera, en haar staf”.
Onduidelijk hoe nieuwe Nederlandse regering vorm gaat geven aan relatie met Suriname
Hoe de nieuw te vormen regering in Nederland vorm gaat geven aan de relatie met Suriname is niet duidelijk. Hierover zegt Paternotte, namens zijn mede-delegatieleden tegen de redactie van Dagblad Suriname: “De visie op Suriname is voor elke partij verschillend, en we weten niet hoe een nieuwe regering hier vorm aan wil geven. Wel kan ik zeggen dat de delegatie het erg belangrijk vindt dat de relatie tussen Suriname en Nederland de afgelopen jaren flink is verbeterd, en dat er steeds meer samenwerking is op zaken die voor ons allebei van belang zijn, zoals de aanpak van criminaliteit en het beschermen van de veiligheid. Dat zien we bijvoorbeeld terug in de gezamenlijke jungletrainingen van militairen.”
“Suriname speelt belangrijke rol in Caribische regio”
Op de vraag wat de indruk van Suriname vandaag de dag is en haar positie in de Caribische regio, antwoordt het D’66 Tweede Kamerlid, dat Suriname “een belangrijke rol in de Caribische regio speelt”, “onder andere in de ACS en Caricom, zoals we ook konden zien aan het ACS Business Forum dat tegelijk met ons bezoek plaatsvond in Paramaribo. De rol van Suriname in de regio zagen we ook terug in het agenderen van de crisis in Haïti, en het feit dat Suriname een rol wil spelen in het helpen stabiliseren van dat land. Ook is duidelijk dat Suriname goed samenwerkt met Guyana in het voorkomen van agressie vanuit Venezuela.”
“Bezoek aan Fort Zeelandia was indrukwekkend”
Tot slot gaat Jan Paternotte in op de vraag wat de persoonlijke indrukken van de Tweede Kamerleden waren van Suriname.
“Kati Piri en ik, Jan Paternotte, waren eerder in Suriname geweest, voor Ruben Brekelmans en Dennis Ram was het hun eerste bezoek.
Ieder heeft natuurlijk een andere persoonlijke indruk. We voelden meteen de vertrouwdheid van een land waar zoveel banden mee zijn en natuurlijk Nederlands de taal is. De schoonheid van de natuur en de levendigheid van een stad middenin tropisch regenwoud maken het extra bijzonder in Suriname te zijn. Het bezoek aan Fort Zeelandia was indrukwekkend, ook omdat we juist nu weer de plek zagen waar de decembermoorden hebben plaatsgevonden.”
PK