Padieopkoopprijs keldert naar SRD 600 per baal

De padieopkooprijs is deze dagen van gemiddeld SRD 750 per baal (79 kilogram) naar SRD 600 gekelderd. Dit tot groot ongenoegen van padieboeren. Een duidelijke reden voor deze daling wordt hen niet gegeven door opkopers en rijstverwerkers. Zij vermoeden dat de grote opkopers en rijstverwerkers mogelijk voorkennis hebben van de hoogte van de toegezegde geldinjectie die de boeren van de overheid zullen krijgen. Opkopers en rijstverwerkers trachten daar hun voordeel mee te doen, zo vertellen boeren.  

Een paar weken geleden heeft de regering besloten de boeren met een geldinjectie tegemoet te komen als compensatie voor de verhoogde productiekosten die zijn gemaakt bij de afgelopen inzaai. Door gebrek aan water bij de inzaai hebben boeren pompen moeten inzetten om irrigatiewater in hun landbouwarealen te krijgen. De brandstofkosten liepen daarbij erg hoog op. Ook is het zo, dat de oogstopbrengsten per hectare om uiteenlopende redenen erg zijn tegengevallen. De opkoopprijs van SRD 750 voor een baal natte padie die zij  door de opkopers en rijstverwerkers aangeboden krijgen, zijn bij lange na niet genoeg om de gemaakte productiekosten van gemiddeld SRD 1.150 per hectare te dekken. 

Grote verliezen

Vele boeren dreigen door deze situatie enorme verliezen te zullen leiden. Boeren zouden niet in staat zijn te herinvesteren in de volgende inzaai. Om de padieproductie enigszins te garanderen is door de regering besloten de boeren financieel tegemoet te komen. Hoe die eruit ziet en om welk bedrag het gaat, is vooralsnog niet bekend. 

Boeren hebben enkele weken geleden zich moeten registreren om in aanmerking te komen voor de financiële compensatie van regeringswege. Sindsdien is er van de zijde van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) niets meer vernomen. Boeren vermoeden dat LVV ondertussen zaken met betrekking tot de financiële compensatie al heeft uitgewerkt en dat de politiek invloedrijke opkopers en rijstverwerkers daar weet van hebben. Opkopers en rijstverwerkers trachten met die vermoedelijke voorkennis alvast hun voordeel te halen door de padieopkoopprijs te verlagen.

Oogsten en inzaaien

Momenteel doet zich in de rijstsector in Nickerie een vreemde situatie voor waarbij aan de ene kant nog volop wordt geoogst, en aan de andere kant het nieuwe inzaaiseizoen is begonnen. Door de situatie van watergebrek bij de afgelopen inzaai, hebben veel boeren laat ingezaaid. In een normale situatie moeten rond eind december alle landbouwarealen zijn ingezaaid. Door de gebrekkige aanvoer van irrigatiewater hebben veel boeren tot eind januari en begin februari nog padie ingezaaid. Die aanplant verkeert nu in oogstrijpe fase en wordt nu afgeoogst.

De verwachting is dat deze hele maand (mei) er nog volop zal worden geoogst. Ondertussen is de nieuwe inzaaiperiode per 1 mei begonnen. Die zal tot eind juni duren.

SS

error: Kopiëren mag niet!