Eerste Mexicaanse Film Festival in Suriname

Het eerste Mexicaanse Film Festival vond vrijdag 10 mei plaats in het University Guesthouse aan de Leysweg. Dit initiatief werd georganiseerd door de Mexicaanse ambassade en de Faculteit der Humaniora van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Tijdens een gesprek met de decaan van de faculteit der humaniora, Carol Bobson, werd het doel en ontstaan van het festival besproken. 

Relatie Mexico en AdeKUS

De relatie met Mexico is via het bestuur van de Anton de Kom Universiteit van Suriname en initieel gaan altijd de gesprekken via hen, waarna de desbetreffende faculteiten worden benaderd. “We ontvingen per mail een verzoek van het bestuur om dit evenement te organiseren, waarop we direct hebben gereageerd”, vertelt Carol. 

Faculteit der Humaniora

De Faculteit der Humaniora heeft als pijlers taal- en letterkunde, geschiedenis en cultuur. Hoewel cultuur nog niet actief is binnen de faculteit, zijn zij bezig met de ontwikkeling van een masterprogramma dat in oktober van start gaat. “We zagen dit als een kans om de faculteit meer bekendheid te geven, vandaar dat we dit evenement hebben georganiseerd”, aldus Bobson.

De Spaanse taal 

Op de vraag of het de bedoeling is om het gebruik van Spaans te bevorderen binnen de gemeenschap, gezien Suriname een van de weinige landen in Zuid-Amerika is waar Spaans niet de voertaal is, gaf de decaan aan dat er reeds op de mulo- en middelbare scholen Spaans wordt onderwezen. Ook biedt het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) een opleiding Spaans aan. “De universiteit is een wetenschappelijke opleiding, dus zouden we ook spaans willen accommoderen, dan zou het op een wetenschappelijk niveau moeten zijn”, geeft zij aan.

Op dit moment biedt de faculteit een bacheloropleiding taal en communicatie aan. Daarnaast hebben ze een relatie met het Confucius Instituut voor het leren van de Chinese taal en met Brazilië, waar er Portugees aan universiteitsstudenten wordt onderwezen. “Dus het idee om Spaans op academisch niveau bij ons aan te bieden, zou passend zijn, maar hiervoor zijn academici nodig die deze kennis aan de universiteit kunnen overbrengen”, aldus Carol.

Film Festival
Het Film Festival werd geopend met een toespraak van de voorzitter van de Anton de Kom Universiteit van Suriname, Shanti Venetiaan, waarin zij het belang van de samenwerking met Mexico benadrukte. Dit belang werd ook bevestigd door de Mexicaanse ambassadeur Víctor Meléndez. “Met dit filmfestival willen we een brug bouwen van Suriname naar Mexico door middel van kunst”, zei hij enthousiast. 

Er was voldoende interesse in het festival, met meer dan vijftig aanmeldingen. Het programma omvatte zeven Spaanstalige films, variërend in lengte, thema’s en maatschappelijke kwesties. Er is een beoordelingsscore gemaakt van de films en de top 5 kan ook op tv worden vertoond, geeft Carla Bobson aan. 

Bezoek minister 

Tijdens de filmvoorstellingen werd ook de minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), Albert Ramdin, ontvangen. De minister gaf een korte toespraak waarin hij benadrukte dat het stimuleren van activiteiten zoals dit festival belangrijk is. Volgens de minister is het bevorderen van culturele uitwisseling tussen mensen van essentieel belang, los van politieke, educatieve en andere samenwerkingsgebieden. Dit wordt gezien als ‘people-to-people cultural diplomacy’.

SD

error: Kopiëren mag niet!