Een hangjongere: “Thuis is er eten maar geen liefde, aandacht en rust, je hebt de hele tijd ruzie”

“De situatie thuis speelt ook een belangrijke rol in het leven van een kind”, zegt Quintus. Hij is een tienner en is liever over straat dan thuis. In gesprek met een redactrice van Dagblad Suriname, geeft Quintus aan dat hij een hangjongere is geworden. 

“Als kind ga je een rolmodel zoeken en dat gebeurt vaak binnen de familie, maar als de situatie thuis niet goed is, ga je het elders zoeken of raak je op den duur in de war. Mijn leven is helemaal niet te beschrijven en dit leidt ook tot veel zorgen voor mezelf over hoe mijn toekomst er eigenlijk uit zal zien”, zegt Quintus. 

“Thuis is er eten, maar geen liefde, aandacht en rust, je hebt de hele tijd ruzie. Mijn vader gaat keer op keer tekeer met mijn moeder om de kleinste dingen. Toen ik jonger was probeerde ik mijn moeder te beschermen, maar op den duur werd ik ook geslagen, werd mij pijn gedaan en werd ik vernederd. Ik besloot dan liever over straat te blijven. Mijn vriendenkring is geen goed voorbeeld, maar is een manier om weg te zijn van al de pijn en stress thuis.” 

Quintus is nog schoolgaande en koos ervoor om ook te werken na school. Na het werk hangt hij met zijn vrienden en wacht tot hij slaap krijgt om naar huis te gaan. “Ik slaap vaak in een hangmat bij een vriend thuis, want dan hoor ik thuis niets, soms is er om twee uur in de ochtend nog ruzie tussen mijn ouders. Ze tegenspreken doe ik niet of iets veroorzaken om het erger te maken. Natuurlijk, als ik in de buurt ben en mijn vader zijn hand optilt ga ik er wel tussen. maar uiteindelijk heeft het geen zin”, aldus Quintus. 

“Hangen lost problemen niet op, maar verlicht mijn hoofd”

“Hangen met de jongens lost mijn problemen niet op, maar verlicht wel mijn hoofd, oog en hart”, zegt Quintus. De tiener geeft aan dat hij ook zijn passies en interesses heeft, maar dat doet hij op zijn tijd. “Ik werk en probeer alle kleine beetje te sparen om iets voor mezelf te doen of als ik iets voor mijn moeder kan betekenen. Over straat heb je ook wel andere uitdagingen, maar je moet je hoofd goed gebruiken”, zegt Quintus. 

“Niet omdat je thuissituatie erg is, moet je jouw leven ook verergeren. Ik maak gevallen mee dat de politie enkele vrienden van mij komen zoeken, mij ondervragen of soms ook beschouwen als een crimineel maar ik weet dat ik niet participeer in zulke activiteiten. Trouwens veel mensen van de buurt kennen mijn situatie, uiteindelijk is het ook geen geheim wat er thuis gebeurt. Mijn vrienden vragen mij vaak wat ik ga doen als ik een grote som geld zou winnen. Ik zou ten eerste een erf kopen en een huis bouwen  waarin ik mijn moeder kan zetten en ook een business kan starten. Natuurlijk heb ik ook wensen en doelen die ik wil bereiken in mijn leven en dat laat ik niet uit me halen, door geen enkele situatie.”

“Het maakt niet uit waar ik ben, ik probeer er het beste van te maken op een eerlijke manier. Het zou ook wel goed zijn als jongeren die een probleem hebben ook als mij konden denken. Je voelt je thuis niet comfortabel, maar probeer je eigen omgeving dan naar jouw stemming te veranderen.”

Quintus adviseert de jongeren om het leven rustig aan te nemen. “Rennen achter iets of het leven loopt vaak verkeerd af. Niemand kiest ervoor om in een moeilijke situatie te zijn, maar jij kan er een verandering in aan brengen. Als er kinderen zijn, denk er ook goed over na want wat je meemaakt kan dubbel verwerkt worden door de kinderen. Wees een goed voorbeeld, geef liefde en aandacht zodat het niet buiten wordt gezocht. Die dingen worden ook wel anders opgevat door kinderen als zij het niet hebben geleerd of gekregen”, aldus Quintus. 

“Ik werk mijn pijn anders uit, maar er zijn velen die het van kwaad tot erger maken.”

TM

error: Kopiëren mag niet!