De Indiase Modi slaat de verkiezingen in Kasjmir over omdat critici de integratieclaims betwisten

Premier Narendra Modi doorkruist India in een verkiezingsmarathoncampagne, maar voor het eerst sinds 1996 doet zijn Bharatiya Janata Partij (BJP) niet mee in Kasjmir, waar een 35-jarige verkiezingscampagne plaatsvindt. De jaarlijkse opstand tegen de Indiase overheersing heeft tienduizenden mensen het leven gekost.

Analisten en oppositiepartijen zeggen dat de BJP heeft besloten de verkiezingen over te slaan, omdat de uitkomst waarschijnlijk in tegenspraak zal zijn met Modi’s verhaal van een vreedzaam, meer geïntegreerd Kasjmir, sinds hij in 2019 de semi-autonome status van de regio heeft afgeschaft en deze onder de controle van New Delhi heeft gebracht.

De BJP strijdt, samen met bondgenoten, in elk ander deel van India en wordt getipt om een meerderheid van de 543 zetels in het parlement te winnen dankzij haar ‘Hindoe-eerste’ imago.

Naast de opstand die al dertig jaar aan de gang is, is Kasjmir verdeeld in door India gecontroleerde en door Pakistan gecontroleerde sectoren en wordt het door beide landen volledig opgeëist. De nucleair bewapende vijanden hebben sinds de onafhankelijkheid in 1947 twee van hun drie oorlogen over Kasjmir uitgevochten.

error: Kopiëren mag niet!