Ouders als beschermers tegen kindermishandeling 

Eerder deze week werd de Surinaamse samenleving opgeschrikt door een tragisch geval van kindermishandeling, waarbij een 16-jarig meisje levenloos door haar moeder werd aangetroffen, op een stoel achter hun woning in het district Para. Het meisje vertoonde striemen op haar lichaam, wat wees op mogelijke ernstige mishandeling. Volgens mediaberichten was de moeder boos op haar dochter en heeft ze haar geslagen met een riem, waarna ze haar uit huis zette en de deuren afsloot. Na enige tijd ontdekte de moeder het meisje op de stoel, levenloos en zonder tekenen van ademhaling. Het lichaam is in beslag genomen in afwachting van verdere onderzoeken door het Surinaamse Openbaar Ministerie.

88 procent kinderen ervaart geweld

Dit tragische voorval werpt een scherp licht op het probleem van kindermishandeling in Suriname. Wereldwijd wordt geschat dat ongeveer 1 miljard kinderen in de leeftijd van 2 tot 17 jaar het afgelopen jaar te maken hebben gehad met fysiek, seksueel of emotioneel geweld of verwaarlozing. Volgens het Multiple Indicator Cluster Survey (MICS) onderzoek uit 2018, gegevens verkregen van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS), is vastgesteld dat 88 procent van de Surinaamse kinderen in de leeftijd van 2 tot 14 jaar minstens één vorm van gewelddadige psychologische of fysieke straf heeft ondergaan door een gezinslid. 

Soorten kindermishandeling

Fysieke straffen, zoals het schudden, slaan of meppen op hand/arm/been, slaan op de billen of elders op het lichaam met een hard voorwerp, een tik op de billen met de blote hand, slaan of tikken op het gezicht, hoofd of oren, en hard en herhaaldelijk slaan, kwam voor bij ongeveer 71 procent  van de kinderen. Psychologische agressie, zoals schreeuwen of gillen naar een kind, evenals het gebruiken van beledigende termen zoals ‘dom’ of ‘lui’, kwam voor bij ongeveer 84 procent van de kinderen.

Gevolgen van kindermishandeling

De gevolgen van kindermishandeling door ouders kunnen zowel op korte als lange termijn invloed hebben op de ontwikkeling en het welzijn van het kind. Blootstelling aan geweld op jonge leeftijd kan de hersenontwikkeling verstoren en andere delen van het zenuwstelsel beschadigen. Geweld tegen kinderen kan hierdoor negatieve effecten hebben op cognitieve ontwikkeling en leiden tot slechte prestaties op school en op professioneel gebied. Kinderen die worden blootgesteld aan geweld hebben veel meer kans om te roken, alcohol en drugs te misbruiken, en zich bezig te houden met risicovol seksueel gedrag. Ze hebben ook een hoger risico op angst, depressie, andere psychische problemen en suïcide.

Kinderen die vroegtijdig blootgesteld worden aan geweld hebben meer kans om te stoppen met school, hierdoor hebben zij moeite met het vinden en behouden van werk, en lopen een verhoogd risico op om later slachtoffer te worden van geweld of dader te worden van geweld tegen anderen of zichzelf. Zo blijft de cyclus van geweld bestaan. 

De rol van ouders: 1 op 5 ouders is op de hoogte 

In 2010 werd een onderzoek uitgevoerd onder moeders om de oorzaken van kindermishandeling te achterhalen vanuit hun perspectief. Tijdens dit onderzoek bevestigde meer dan driekwart van de ouders (76 procent) dat geweld tegen kinderen in Suriname een ernstig probleem vormt. Ongeveer 1 op de 5 ouders was op de hoogte van gevallen van kindermishandeling die zich het afgelopen jaar in hun directe omgeving hadden voorgedaan.

Acties ondernemen

Over het algemeen zijn ouders bereid om actie te ondernemen wanneer ze getuigen zijn van geweld tegen een kind in hun omgeving: 45 procent zou de politie inschakelen, terwijl 37 procent de voorkeur gaf aan een gesprek met de ouders of familie van het kind. 

Zorgpunt 

Desalniettemin was het zorgwekkend dat een relatief groot aantal (27 procent), een op de vier ouders, aangaf geen actie te zullen ondernemen. De belangrijkste redenen hiervoor waren “vrees voor repercussies bij het bemoeien met familiezaken van anderen”. Vooral binnen kleine gemeenschappen was er veel terughoudendheid om zaken openbaar te maken die de reputatie van de familie kunnen schaden. Dit is zorgwekkend, vooral gezien het feit dat deze denkwijze nog steeds bestaat in de huidige tijd en doorbroken moet worden.

SD

error: Kopiëren mag niet!