Door: Drs. A. Biharie
In Suriname is de economie sinds 2013 geplaagd door aanzienlijke inflatie, variërend tussen 3% en 63%, met een cumulatieve inflatie die al 217,2% heeft bereikt tussen 2019 en 2024. Ondanks beweringen van de regering om een acceptabel energiebeleid te voeren, blijft concrete ondersteuning uit, waardoor een aanzienlijk deel van de bevolking in extreme armoede verkeert.
Om de recente tariefverhoging van EBS tegen te gaan, spannen vakbonden nu rechtszaken aan tegen de Surinaamse regering, berustend op het principe dat de uitvoering van een besluit met potentiële onomkeerbare rechtsgevolgen moet worden gestaakt bij betwisting ervan.
Juridische argumenten tegen de tariefverhoging omvatten schendingen van algemene beginselen van behoorlijk bestuur, de afname van koopkracht ten gevolge van het regeringsbeleid, en de inbreuk op internationale mensenrechtenverdragen door de voorgestelde maatregelen.
In het licht van deze feiten en de verdere verslechtering van de financiële situatie van burgers, roept Stichting Centre for Public Affairs Suriname op tot actie. De stichting benadrukt dat het tijd is voor de regering om werkelijk rekening te houden met de impact van haar beslissingen op de samenleving en te zorgen dat economische maatregelen niet ten koste gaan van de fundamentele rechten en de levenskwaliteit van haar burgers.