De veiligheid van vrouwen wordt in toenemende mate onder de loep genomen, vooral op sociale media, zowel in de Verenigde Staten als over andere landen in de wereld. Een recente TikTok-trend, waarbij vrouwen de keuze maken tussen alleen zijn in het bos met een beer of met een man, weerspiegelt diepe zorgen over veiligheid in interactie met mannen.
In de Amerikaanse krant “USA Today” leggen vrouwen uit waarom ze zich veiliger zouden voelen als ze een beer zouden tegenkomen in het bos dan een man die ze niet kennen. Deze hypothetische situatie brengt een bredere discussie op gang waardoor vrouwen angst hebben voor mannen. Een groot deel van de Amerikaanse vrouwen antwoorden dat ze de voorkeur geven aan de beer.
Trending
Dit onderwerp wordt al wekenlang besproken en er is een trend ontstaan, waarbij zowel mannen als vrouwen hun standpunten delen op sociale media. Het oorspronkelijke bericht ontving online meer dan 65.000 reacties, waarin velen uitleg gaven waarom vrouwen de voorkeur geven aan een beer boven een onbekende man. Een vrouw merkte op: “Ik ken de intenties van een beer; ik ken de intenties van een man niet, hoe aardig ze ook lijken.”
De discussie benadrukt de complexe kwesties rondom de veiligheid van vrouwen en onderstreept de noodzaak voor het voeren van bredere maatschappelijke gesprekken over vertrouwen, veiligheid en gender dynamiek.
Gendergerelateerd geweld
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ervaart één op de drie vrouwen wereldwijd fysiek of seksueel geweld tijdens hun leven. Ongeveer 30 procent van de vrouwen wereldwijd heeft te maken gehad met geweld door een intieme partner of seksueel geweld door iemand anders. Bijna een derde, 27 procent van de vrouwen tussen 15 en 49 jaar die in een relatie zijn geweest, rapporteert dat ze op enig moment in hun leven te maken hebben gehad met fysiek en/of seksueel geweld door hun partner. Deze alarmerende statistieken weerspiegelen de realiteit van vrouwen die zich vaak onveilig voelen, zelfs in bekende omgevingen.
Veiligheid van vrouwen in Suriname
Specifiek voor Suriname zijn er geen exacte gegevens beschikbaar over de perceptie van vrouwen met betrekking tot veiligheid in vergelijking met de TikTok-trend. Echter, uit onderzoek blijkt dat gendergerelateerd geweld in Suriname een ernstige zorg is. Volgens de cijfers van de UN Women database, meldde in 2018 ruim 7.7 procent van de Surinaamse vrouwen in de leeftijd van 15 tot 49 jaar dat zij in het voorgaande jaar slachtoffer waren geweest van fysiek en/of seksueel geweld door een huidige of voormalige intieme partner.
Aanpak onveiligheidsgevoel bij vrouwen
Om de veiligheidsperceptie van vrouwen wereldwijd te verbeteren, zijn gerichte maatregelen en bewustwordingscampagnes dringend nodig. Educatie en bewustwording vergroten, voorlichtingsprogramma’s opzetten die gendergelijkheid en respectvolle relaties bevorderen, wetten en handhaving versterken om geweld tegen vrouwen te bestrijden en het verantwoordelijk houden van de daders. Maar ook meer toegang tot veilige opvangplaatsen en ondersteuningsdiensten voor slachtoffers van geweld zijn hard nodig. Om het gevoel van onveiligheid bij vrouwen aan te pakken en te verminderen, is het essentieel om een cultuur van respect en gelijkheid te bevorderen.
SD