Ravaksur wil spreiding verhoging EBS-tarieven over 36 maanden

Ravaksur, de Raad van Vakcentrales in Suriname) wil dat de recente verhoging van de stroomtarieven in plaats van over 6 maanden over 36 maanden wordt verspreid. Hierdoor wordt de ondraaglijke druk op de koopkracht van de samenleving weggemaakt, en komt er rust. Dit is de inzet van de vakbeweging bij de voortzetting van de besprekingen met de regering dinsdagavond. Er zal dan specifiek gesproken worden over de kwestie van de verhoging van de EBS-tarieven. 

Ravaksur is van oordeel dat besprekingen tot concrete besluiten moeten leiden. Voorstellen en aanbevelingen daartoe staan concreet aangegeven in het eindrapport van de indertijd ingestelde EBS Tarieven Commissie (ECT) onder leiding van C-47 topper Dayanand Dwarka. 

Rust in de samenleving

Ravaksur woordvoerder Armand Zunder (zie foto top) zegt, dat met het voorstel voor spreiding van de verhoging van de stroomtarieven de grote druk op de samenleving lichter wordt gemaakt en daardoor rust komt. In de tussentijd dient de regering te werken aan de uitvoering van de voorstellen en aanbevelingen zoals genoemd in het eindrapport van de ECT. Die komen in essentie neer op het nemen van maatregelen gericht op het wegmaken van de inefficiënties in de bedrijfsvoering van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) en Staatsolie Power Company Suriname (SPCS). Die inefficiënties leiden tot verhoogde kosten die volgens het eindrapport van de ECT onterecht doorberekend worden in de kostprijs van stroom. 

Met de tarieven die nu eenzijdig door de regering zijn doorgedrukt, betaalt de bevolking een te hoge prijs voor elektriciteit. 

Besluit doorgedrukt

Zunder zegt dat het besluit  voor verhoging van de stroomtarieven niet middels overleg met de vakbeweging tot stand is gekomen. Het is als mededeling aan de vakbeweging bekendgemaakt. Ook het feit dat het besluit is genomen tegen het advies van de Staatsraad in, is ongekend.

Ingaande 6 maart zijn de stroomtarieven met 40 procent verhoogd, en daarna worden die steeds na 2 maanden met 7 procent verhoogd. In november moeten de tarieven in totaal met 61 procent zijn verhoogd. 

In een recent schrijven aan president Santokhi heeft Ravaksur met klem erop gewezen dat er geen draagvlak is voor deze genomen maatregel van de regering.

“Dat de stroomtarieven op een bepaald moment marktconform moeten zijn staat voor Ravaksur als een paal boven water, maar dit is gezien de huidige sociaal-economische crisis en het koopkrachtverlies dat de werkenden en anderen in de afgelopen vier jaar hebben meegemaakt binnen een tijdvak van 9 maanden niet haalbaar en vooral niet ‘verkoopbaar’is aan de ‘wrokomans’ in ons land”, zo staat in het Ravaksur schrijven aan president Santokhi. 

Oproep tot overleg en dialoog

Met nadruk wordt aangegeven dat Ravaksur nog steeds staat achter de voorstellen en aanbevelingen zoals opgenomen in het adviesrapport van de ECT. Het EBS-tarievenvraagstuk is volgens Ravaksur voor de totale vakbeweging een zeer ernstig pijnpunt. Dit dient eerst naar tevredenheid van de belanghebben te worden opgelost “voordat wij ons concentreren op andere sociaal-maatschappelijke vraagstukken”, aldus Ravaksur. 

Ondertussen heeft president Santokhi afgelopen zaterdag op een politieke bijeenkomst van zijn partij VHP het deel van de vakbeweging dat in actie is en terugdraaiing van de verhoogde stroomtarieven eist, opgeroepen om te komen praten in plaats van thuis te blijven. Indien er fouten zijn gemaakt bij de berekening van de tarieven, zullen die gecorrigeerd worden. Hij vindt het jammer dat er niet gekozen is voor het pad van overleg en onderhandelen. De acties van een deel van de vakbeweging, doelend op het actieparool van de vakcentrale C-47 en de zogenoemde gezamenlijke vakbonden, dragen volgens Santokhi niet bij aan de productiviteit, stabiliteit, groei en eenheid in het land. 

Noot

De president verzuimd echter aan te geven dat C-47, ondersteund door de gezamenlijke vakbonden, twee weken geleden hem heeft aangeschreven over de verhoogde EBS-tarieven, en dat hij daar nimmer op heeft gereageerd. Dat deel van de vakbeweging dat nu in actie is, heeft bovendien op verschillende momenten ook duidelijk gemaakt, dat de regering eerst dient te werken aan de implementatie van de aanbevelingen en voorstellen van de ECT, alvorens over te gaan tot verhoging van de tarieven. Het ECT adviesrapport is in december 2022 uitgebracht en daar is niets of nauwelijks iets mee gedaan. In kringen van de vakbeweging ontstaat terecht het gevoel, dat de regering haar pijnpunten niet serieus neemt, en nu weer de strategie tracht te hanteren van “dialoog en overleg”, om vervolgens zich niet te houden aan gemaakte afspraken. Het is totaal te begrijpen dat de vakbeweging nu vindt dat zaken niet weer op de lange baan worden geschoven door zogenaamd “dialoog en overleg”. De bespreking morgenavond moet resulteren in concrete oplossingen. Aan het argument van de regering dat er afspraken zijn gemaakt met het IMF, heeft de vakbeweging geen boodschap. De vakbeweging heeft afspraken met de regering, niet met het IMF.      

SS

error: Kopiëren mag niet!