Ir. Edmund Neus: “Regering gebruikt lage waterpeil stuwmeer als reden om stroomtarieven te verhogen”

Ir. Edmund Neus, voorzitter van de technische werkgroep van de indertijd door de regering ingestelde EBS Tarieven Commissie (ECT), zegt dat de regering het lage waterniveau in het Afobaka stuwmeer als reden gebruikt om de consument c.q de bevolking met een flinke verhoging van de stroomtarieven op te zadelen. Neus sprak afgelopen maandag als technische deskundige op de vergadering van de Assemblee van de Arbeid van vakcentrale  C-47.

Ook al zou bij wijze van praten de Afobaka waterkrachtcentrale door een te laag waterniveau geen energie meer zou kunnen opwekken, zouden volgens Neus de geïnstalleerde generatoren van de EBS en die van de SPCS (Staatsolie Power Company Suriname) te Tout Lui Faut voldoende energie moeten kunnen opwekken om aan in de behoefte te kunnen voorzien. 

Dat kunnen ze echter niet, omdat de generatoren van zowel de EBS als die van SPCS niet of heel slecht onderhouden worden. Dat is een van de belangrijke aspecten van de inefficiënties in de bedrijfsvoering bij de EBS en SPCS . 

Het zijn dergelijke inefficiënties waarvan de kosten mee worden genomen in de kostprijscalculaties van stroom. En dit is de reden waarom de vakbeweging protesteert tegen de forse verhoging van de EBS-tarieven. 

Volgens Neus heeft de ECT in haar eindrapport aan de regering over eerlijke en juiste stroomtarieven aangegeven welke de inefficiënties en de oneigenlijke kosten zijn die in de kostprijscalculatie voor stroom zitten. Volgens het ECT-rapport zouden die inefficiënties in de bedrijfsvoering van de EBS en de SPCS en alle andere oneigenlijk kosten eerst weggemaakt dienen te worden, alvorens tot tariefsverhogingen over te gaan. Dit is de kern van het verzet van de vakbeweging tegen de verhoogde stroomtarieven.

Neus zegt dat de bevolking verspilling verweten wordt bij stroomgebruik. Maar, de bevolking eist van haar kant ook dat de stroomproducenten verspillingen in hun respectieve bedrijfsvoeringen wegwerken. 

SS

error: Kopiëren mag niet!