Inzamelingsactie gestart voor dorpsbewoners van Apetina en Palumeu die kampen met voedseltekorten

Vanwege de aanhoudende droogte in het binnenland zitten de dorpsbewoners van Apetina en Palumeu in het Tapanahoni-gebied zonder hun hoofdvoedsel, cassave. De oogst is de afgelopen maanden volledig mislukt en de mensen zijn momenteel ook door hun laatste voedselvoorraden heen.

In het dorp zijn geen winkels en hebben de dorpsbewoners ook geen financiële middelen. Bovendien is er geen zicht op wanneer er weer geoogst kan worden, waardoor de mensen aangewezen zijn op rijst van de stad.

Stichting Piya heeft daarom besloten een inzamelingsactie te starten. Er wordt voornamelijk een donatie gevraagd in de vorm van rijst. De stichting werkt samen met Stichting Mulokot om dit te realiseren.

Michel Nailoepun, voorzitter van Stichting Piya, geeft in een reactie tegenover Dagblad Suriname aan, dat de inzamelingsactie tot nu toe goed loopt. “We hebben tot nu toe 10 zakken van 10 kilo van een individu ontvangen en 2 zakken van 25 kilo van een organisatie.”

Volgens Nailoepun is er voor nu geen deadline voor de inzamelingsactie. “We zamelen in totdat we een adequate hoeveelheid hebben.” 

Op de vraag of andere inheemse dorpen ook met voedseltekorten te kampen hebben, geeft de voorzitter aan, dat er geen uitspraak gedaan kan worden over de situatie in andere dorpen. Maar wat betreft het Wayana-gebied zijn het Apetina en Palumeu, voegt hij toe.

Ten slotte werd gevraagd wanneer deze twee dorpen uiteindelijk van voedsel voorzien zullen worden. Hierop zegt Nailoepun: “Zodra we genoeg rijst hebben ingezameld, gaan we dit naar de dorpen sturen.”

Personen die deze inzamelingsactie willen ondersteunen kunnen langslopen aan de Koosstraat #3 in Paramaribo van 08:00 tot 16:00 uur. Op de Facebookpagina van Stichting Mulokot is verder meer informatie te vinden voor degenen die een financiële bijdrage willen overmaken.

(Fotobron: Stichting Mulokot)

SK 

error: Kopiëren mag niet!