De Association of Caribbean States (ACS) vergadering, gepland van 6 tot 9 mei in Suriname, belooft een cruciale bijeenkomst te worden voor de lidstaten, maar de huidige interne onrust binnen Suriname dreigt een ongunstig licht te werpen op de organisatie.
De recente stakingen voor betere levensomstandigheden, die een directe kritiek op de regering vormen, zouden de internationale reputatie van president Chandrikapersad Santokhi en minister van Buitenlandse Zaken, Albert Ramdin, kunnen schaden.
Deze onrust is zeker geen goed visitekaartje voor het land, vooral niet voor Ramdin die hoopt op steun van de ACS-lidlanden voor zijn streven om Secretaris-Generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) te worden.
De Association of Caribbean States is een organisatie ter bevordering van de consultatie, samenwerking en gecoördineerde actie in diverse domeinen, zoals handel, transport en natuurrampen in het Caraïbisch gebied. Lidstaten van de ACS omvatten de landen van het Caribisch bekken, waartoe zowel eilandstaten als kuststaten rond de Caribische Zee behoren. De lidstaten variëren van grote landen zoals Mexico en Colombia tot kleinere eilandnatie’s zoals Jamaica en Trinidad en Tobago. Daarnaast zijn er meerdere geassocieerde leden, waaronder afhankelijke en autonome territoria zoals Aruba, Curaçao en de Franse overzeese gebieden.
De ACS dient als forum voor landen in het Caribische gebied om samen te werken en synergieën te ontwikkelen op gebieden van gemeenschappelijk belang.
Terwijl de stakingen aanvankelijk zijn gepland tot en met vandaag, vrijdag 3 mei, sluit men niet uit dat deze voortgezet worden als er op 6 mei geen oplossing is gevonden voor de verhoogde stroomrekeningen die een zware last vormen voor bedrijven. Ondanks externe energiedeskundigen die adviseren dat de tarieven van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) juist verlaagd moeten worden, zet de regering door met haar plan in het kader van het IMF-programma om subsidies af te bouwen.
Dit scenario vormt niet alleen een zorg voor de kleine en middelgrote ondernemingen die worden getroffen door omslachtige belastingkortingen als tegemoetkoming, maar het kan ook de solidariteit binnen de ACS en steun voor Suriname’s ambities op het internationale podium ondermijnen.
De regering zit in een lastige positie waarin zij enerzijds internationale steun moet winnen, terwijl zij anderzijds geconfronteerd wordt met binnenlandse onrust die de aandacht vraagt.