De Stichting Groene Groei Suriname voerde onlangs een onderzoek uit in opdracht van de Food and Agriculture Organization (FAO) naar de opvattingen, attitudes en praktijken met betrekking tot klimaatverandering in de agrarische sector in Suriname. Het onderzoek was onderdeel van het project “Improving the Capacity of the Ministry of Agriculture of Suriname to Build Resilience to Climate Change in the Agriculture Sector”, dat zich concentreerde op de districten Nickerie, Saramacca en Coronie.
Survey
Gedurende de periode november 2022 tot februari 2023 werden 300 personen geïnterviewd over de drie districten om inzicht te krijgen in de zorgen van Surinaamse boeren over klimaatverandering. Het doel van de Knowledge Attitude & Practices (KAP)-survey was om meer te weten te komen over de impact van klimaatverandering op het dagelijks leven van agrariërs en de landbouwsector.
Factsheet
Uit de factsheet van het onderzoek blijkt dat de landbouwsector in Suriname een belangrijke pijler van de economie vormt, met een bijdrage van 12 procent aan het bruto binnenlands product (bbp) en het verschaffen van werk aan 25 procent van de werkende bevolking. De respondenten die werden bevraagd zijn allemaal werkzaam in de landbouwsector, waarbij ze zich voornamelijk bezighouden met de teelt van groenten, fruit en rijst. Een opvallende karakteristiek van de districten is dat Nickerie voornamelijk gekenmerkt wordt door één dominante activiteit of gewas (monocultuur), terwijl Saramacca en Coronie juist gekenmerkt worden door diverse activiteiten (multi-cropping) die naast elkaar plaatsvinden.
Resultaten
Uit het onderzoek blijkt dat 61 procent van de respondenten zich zorgen maakt over klimaatverandering. Daarnaast denkt 75 procent dat hun inkomen in de komende vijf jaar voornamelijk negatief beïnvloed zal worden door de gevolgen van klimaatverandering. Opvallend is dat maar liefst 90 procent van de respondenten gelooft dat klimaatverandering plaatsvindt, terwijl 81 procent aangeeft nu al de effecten van klimaatverandering te ervaren.
De meerderheid van de respondenten is van mening dat aanpassingen aan klimaatverandering noodzakelijk zijn. Echter, 85 procent is van mening dat de volgende generatie verantwoordelijk zal zijn voor deze aanpassingen.
“Klimaatverandering dwingt boeren anders te produceren”
Uit het onderzoek blijkt verder dat een aanzienlijk deel van de boeren (66 procent) hogere kosten moet maken vanwege aanpassingen door klimaatverandering. Daarnaast heeft 61 procent van de respondenten hun productiesysteem moeten aanpassen als gevolg van klimaatverandering. Specifiek in Coronie geeft 54 procent van de respondenten aan dat er minder vruchtbaar land beschikbaar is vanwege de effecten van klimaatverandering.
Niet voorbereid op klimaatverandering
De meerderheid van de respondenten in Nickerie (62 procent) en Saramacca (53 procent) geeft aan dat ze totaal niet voorbereid zijn op klimaatverandering. In Coronie daarentegen voelt men zich beter voorbereid. Voor meer informatie over het onderzoek kan men de factsheet downloaden van de website van Stichting Groene Groei Suriname.
SD