De vakbonden hebben dinsdag 30 april uitgebreid met de regering gesproken over de voorbereidingen voor nieuwe onderhandelingen na juli 2024. Deskundigen van zowel de regering als de vakbeweging, Errol Snijders (Moederbond), Mike Miskin (CLO), Armand Zunder (Ravaksur), Roy Haverkamp, Robert Ameerali en Edmund Neus als adviseurs van Ravaksur, twee leden van de Politiebond en het Collectief van gewapende machten namen deel aan het gesprek.
Tijdens het gesprek werden onder meer de aangepaste tarieven van de EBS en koopkrachtversterking besproken. De woordvoerder van de Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur), Armand Zunder, bracht naar voren dat de aangepaste EBS-tarieven niet “dragelijk” zijn voor de samenleving.
Veel gedraaide cd met krassen
President Chandrikapersad Santokhi en vertegenwoordigers van het ministerie van Financiën en Planning kwamen maar weer eens met hun veel gedraaide cd met krassen op de proppen. Zo zei de president voor een zoveelste keer, dat er een afbouw van SRD 5,2 miljard nodig is om de druk op de staatsuitgaven te verlichten. Om de samenleving te beschermen zal de regering overstappen naar subjectsubsidie, verdeeld in drie categorieën; verbruikers tot 400 kWh, verbruikers tussen 400-900 kWh en verbruikers boven de 900 kWh.
Cliché verworden verhaal over financiële situatie van het land
Deskundigen van het ministerie van Financiën en Planning gaven voor een zoveelste keer weer hun bekende tot een cliché verworden verhaal over de huidige financiële situatie van het land. De inflatie bedroeg in 2020 ruim 60%, en voor 2024 wordt deze geprojecteerd tussen 11% en 14%. Het begrotingstekort bedroeg in 2020 18,2%, en voor 2024 wordt dit verwacht op 2,6%. De monetaire reserve is versterkt met 1,4 miljard Amerikaanse dollars (USD), wat, aldus de deskundigen, zou aantonen dat Suriname op de goede weg is naar ontwikkeling.
De burger ziet nog steeds geen licht aan einde regeringstunnel
Allemaal misschien mooi en waar, maar ondertussen leeft het volk onder de steeds maar toenemende druk van allerlei prijsverhogingen. Zo dalen de prijzen van producten in de winkels met geen enkele SRD-cent. Dan mag het verhaal van regeringszijde nog zo rooskleurig klinken, de praktijk laat echter zien dat er nog steeds voor de gewone burgers geen licht te zien is aan het einde van de lange, lange tunnel.
De gesprekken zullen maandag 6 mei worden voortgezet, waarbij de energietarieven en de voorstellen van de vakbonden aan de regering zullen worden besproken.
PK/CDS