Chaos overspoelt Amerikaanse campussen

DOOR DUNCAN MIL
1 mei 2024 – Gewelddadige botsingen tussen de oproerpolitie en pro-Palestijnse aanhangers op een groeiend aantal Amerikaanse universiteitscampussen hebben geleid tot de arrestatie van meer dan 1.400 demonstranten in het hele land.

De weken van demonstraties – de meest ingrijpende en langdurige onrust op Amerikaanse universiteitscampussen sinds de protesten tegen de oorlog in Vietnam in de jaren zestig en zeventig – hebben al geleid tot honderden arrestaties (1.428 arrestaties op 1 mei) van studenten en andere activisten.

Pro-Palestijnse demonstranten op de campus van Columbia University in het hart van New York City bezetten Hamilton Hall terwijl ze protesteerden tegen het stijgende dodental als gevolg van de oorlog van Israël met Hamas in de Gazastrook.

Het Witte Huis van president Joe Biden had scherpe kritiek geuit op de inbeslagname van Hamilton Hall, waarbij een woordvoerder zei dat dit ‘absoluut de verkeerde aanpak’ was.

De actie kwam op het moment dat universiteitsbestuurders in de Verenigde Staten wekenlang hebben gevochten om pro-Palestijnse demonstraties op tientallen campussen in bedwang te houden. De primaire focus is dat universiteiten bedrijven afstoten die financiële banden hebben met Israël, te midden van de oorlog met Hamas.

De politie heeft demonstranten gearresteerd op 29 campussen in ten minste 24 staten.

error: Kopiëren mag niet!