De nierdialysezorg van tussen de 700 tot 800 patiënten kost de staat jaarlijks SRD 350 miljoen. Dit aantal patiënten komt neer op 0,12 procent van de bevolking. Het beleid van het ministerie van Volksgezondheid is onder meer erop gericht de nierdialysezorg te blijven garanderen en op termijn door strikte monitoring en regulering van suiker- en bloedziekten het aantal nierdialyse patiënten significant te doen afnemen. Dit zei Volksgezondheid-minister Amar Ramadhin eerder deze week in het parlement tijdens de debatten over het gezondheidszorg vraagstuk in het land.
Suikerziekte- en hoge bloeddruk zijn voor 80 procent verantwoordelijk voor nierfalen waardoor dialyseren noodzakelijk is. De minister zegt dat er de afgelopen twee jaar veel is geïnvesteerd in de aanpak van verbetering van de aanpak van cardiovasculaire gezondheidszorg. Er wordt ingezet op preventie. Het zogeheten WHO Heart initiatief werd geïntroduceerd. Dit behelst een nationaal strategische aanpak om de cardiovasculaire gezondheidszorg te verbeteren.
Middels implementatie van het WHO technisch pakket in de eerstelijnszorg tracht het ministerie van Volksgezondheid hart- en vaatziekten in Suriname te beheersen.
Hart – en vaatziekten zijn wereldwijd een belangrijke doodsoorzaak. In Suriname wordt 78% van de sterftecijfers toegeschreven aan de niet-overdraagbare aandoeningen, waarvan hart – en vaatziekten de eerste doodsoorzaak zijn. De ontwikkeling van hart – en vaatziekten wordt beïnvloed door risicofactoren zoals tabaksgebruik, een ongezond voedingspatroon, lichamelijke inactiviteit, zwaarlijvigheid, verhoogde bloeddruk (hypertensie), abnormale bloedlipiden (dyslipidemie) en verhoogde bloedglucose (diabetes mellitus).
Wereldwijd is minder dan 14% van de mensen met hypertensie (hoge bloed) goed gereguleerd. In Suriname is 25% van de mensen met hypertensie goed gereguleerd. Het is belangrijk om te onderkennen dat 75% van de mensen met hypertensie in Suriname niet gereguleerd is. Cardiovasculaire mortaliteit is al jarenlang heel hoog in Suriname en is doodsoorzaak nummer één.
SS